Hlavní obsah

Srbští tenisté hrají ve finále Davisova poháru s Francií 1:1

BĚLEHRAD

Finále Davisova poháru tenistů je po prvním dnu vyrovnané 1:1. Francii poslal do vedení Gael Monfils vítězstvím za dvě hodiny 6:1, 7:6 a 6:0 nad Jankem Tipsarevičem. Za domácí Srbsko vyrovnal Novak Djokovič, který porazil Gillese Simona podobně přesvědčivě 6:3, 6:1 a 7:5.

Foto: Ivan Milutinovic, Reuters

Francouzský tenista Gael Monfils ve finále Davisova poháru

Článek

Monfils letos v v Davis Cupu neprohrál a v souboji s Tipsarevičem potvrdil svou aktuální formu. Od začátku nedával soupeři příliš šancí. Pouze druhou sadu se Srbovi povedlo dotáhnout do tie-breaku, v něm však znovu dominoval Monfils.

Třetí set již byl exhibicí Francouze, který nadělil soupeři kanára. Tipsarevič, který měl lví podíl na semifinálovém vítězství Srbska nad Českou republikou, doplatil na velmi nepřesnou hru, udělal 38 nevynucených chyb oproti 14 Monfilsovým.

"Podle skóre to vypadá na lehký zápas, ale bylo to hodně těžké. Musel jsem vytáhnout všechny své zbraně," prohlásil po zápase Monfils, podle kterého byl Tipsarevič v domácím prostřední hodně nervózní. "Nehrál jako obvykle. Po prvním setu jsem to měl jednoduší, protože Janko byl pod tlakem," dodal.

Tipsarevič skutečně neunesl tíhu okamžiku. Hned v první hře udělal dvě dvojchyby. "Soupeři jsem dodal sebevědomí, protože věděl, že jsem nervózní. Ani fanoušci mi nemohli pomoci, protože jsem jim k tomu nedal důvod," řekl skleslý Srb, jenž v semifinále porazil Tomáše Berdycha i Radka Štěpánka.

Djokovič tlak zvládl

Ještě větší tlak byl na Djokoviče, který si nemohl dovolit zaváhat. Francouzský kapitán Guy Forget na něj oproti očekávání nenasadil jeho nedávného přemožitele Michaela Llodru, ale dal šanci Simonovi. Ten se držel do stavu 3:3 v úvodní sadě, pak však přišel o podání a Djokovič hnaný bělehradskou halou vyhrál devět z deseti následujících her. "Hrál jsem skvěle," pochválil se třiadvacetiletý Djokovič.

Radost srbského tenisty Novaka Djokovičefoto: Reuters/Marko Djurica

Simon se sebral až ve třetí sadě, kde sice rovněž brzy ztratil servis, ovšem pak držel se soupeřem krok a dokonce vzal Djokovičovi podání, když Srb servíroval na vítězství a měl dva mečboly. Jenže hned vzápětí si Djokovič vzal ztracené podání zpět a poté již celkově čtvrtý mečbol zužitkoval. "Měl jsem problémy v koncovce a dostal ho do hry, ale důležité je, že jsem vyhrál a získal bod," konstatoval Djokovič.

Finále pokračuje v sobotu čtyřhrou, do které jsou na domácí straně nominováni Viktor Troicki a Nenad Zimonjič, barvy Francie by měli hájit Arnaud Clément a Llodra.

Srbové však nevyloučili možnost, že by do čtyřhry nastoupil místo Troického Djokovič. "Je to otevřené. Sedneme si a probereme všechny možnosti. Potřebujeme čtyřhru bezpodmínečně vyhrát. Je důležité, abychom do závěrečného dne šli ve vedení," prohlásil Djokovič. "První zápas Novak zvládl skvěle. Ušetřil hodně sil buď na zítra nebo až napozítří. Uvidíme," dodal kapitán Srbů Bogdan Obradovič.

Finále tenisového Davisova poháru:
Srbsko - Francie 1:1 po prvním dnu
Janko Tipsarevič - Gael Monfils 1:6, 6:7 (4:7), 0:6, Novak Djokovič - Gilles Simon 6:3, 6:1, 7:5.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori