Hlavní obsah

Tenistky odletěly do Belgie pro postup do finále Fed Cupu

PRAHA

České tenistky dnes odletěly do Belgie, kde chtějí prolomit bariéru, využít nabídnutou šanci a postoupit po 23 letech do finále Fed Cupu. Tým kapitána Petra Pály se v hale v Charleroi utká o nadcházejícím víkendu v semifinále s domácím týmem, který je oslaben o zraněnou druhou hráčku světa Kim Clijstersovou.

Článek

Z Prahy přes Brusel do Charleroi zamířilo kvarteto Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Barbora Záhlavová-Strýcová a Iveta Benešová. "Nejhezčí tým světa už jste a bylo by dobrý být i nejlepší tým světa," rozloučil se s nimi tenisový šéf Ivo Kaderka.

Češky jsou potřetí za sebou v semifinále Fed Cupu, ale loni ani předloni do finále nepostoupily. Velkou šanci měly v roce 2009 v Brně proti Američankám, ale ve čtyřhře Květa Peschkeová s Benešovou nevyužily mečbol. Loni jasně prohrály v Itálii.

Teď se pokusí uspět napotřetí. "Snad bude platit, že do třetice všeho dobrého. Oni nemají Clijstersovou, a tak se role favoritů otočily. Věřím, že nám to nevadí a zhostíme se toho dobře a v Belgii vyhrajeme," vyhlásil kapitán Pála. "Nepřemýšlel jsem nad tím, kdy by mohlo být rozhodnuto. Hlavní je, aby to bylo pro nás."

Tenistky se sjely na letiště z různých koutů republiky. Šafářová s Kvitovou z Prostějova, Benešová z Prahy, Záhlavová-Strýcová zůstala po příletu z Marbelly rovněž v české metropoli. "Šance na finále je velká a bylo by krásné se do něj dostat. Už semifinále je ale velký úspěch a udělám vše, abychom vyhrály," řekla Šafářová.

Chceme nakouknout do finále, říká Kvitová

Finále ženské obdoby Davisova poháru hrály české tenistky naposledy v roce 1988 ještě pod hlavičkou Československa, tehdy se z titulu radovaly hvězdy Jana Novotná s Helenou Sukovou. Navázat na ně by pro hráčky bylo velkou poctou. "Určitě, historie je pěkná, ale teď žijeme současností a všechny chceme nakouknout do finále," řekla Kvitová. "Nejdříve ale musíme vyhrát semifinále a pak až se bavme o finále a porovnávejme generace," řekla Záhlavová-Strýcová.

V Charleroi se bude hrát v hale na povrchu decotruf. Hráčky se už připravovaly na antukovou sezonu, ale návrat do haly jim nevadí. "Každý týden si na nějaký povrch zvykáme a jsou rozdíly i mezi jednotlivými antukami," řekla Šafářová.

Pozici jedničky místo Clijstersové zaujme v belgické nominaci Yanina Wickmayerová (23. v žebříčku WTA), druhou singlistkou bude Kirsten Flipkensová, až 103. hráčka světa. "Jsem favority, ale jednoduché to určitě nebude. Musíme bojovat," konstatoval Pála.

V jediném dosavadním vzájemném duelu Belgie v roce 1989 prohrála s tehdejším československým výběrem v prvním kole v Tokiu všechny tři zápasy.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori