Hlavní obsah

Tenista Minář se rok po trestu přiblížil v žebříčku ke stovce

PRAHA

Příchod jara a změna povrchu zapůsobily na tenistu Ivo Mináře jako živá voda. Od loňského podzimu se trápil, jakmile ale vstoupil na antuku, výrazně ožil, začal vyhrávat a stoupá v žebříčku. Dostal se už na 118. místo a je nejvýš od návratu na kurty po dopingovém trestu, který mu vypršel loni na jaře.

Článek

"Doufám, že to takhle chvilku zůstane a bude se to ještě zlepšovat. Hodně jsem na sobě pracoval a stálo mě hodně sil se vrátit na nějaké umístění," řekl dnes Minář ČTK po postupu do čtvrtfinále challengeru Strabag Prague Open 2011 na Štvanici.

Minář měl pozitivní dopingový test při daviscupovém utkání v červenci 2009 s Argentinou. V Ostravě měl po prohrané dvouhře s Juanem Martínem del Potrem nález na stimulant metylhexanamin, osm měsíců nehrál a po trestu se vrátil loni v březnu.

"Hraju tenis a jsem moc spokojený," shrnul šestadvacetiletý Minář své pocity. Uplynulých dvanáct měsíců ale neměl jednoduchých. "Bylo to strašně těžký. Byly chvíle, kdy jsem si myslel, že už to opravdu nepůjde," řekl pražský rodák.

Těžko mu bylo od loňského podzimu do začátku letošního jara. Na betonových površích se nemohl chytit. "Skoro jsem nevyhrál zápas, bylo mi hrozně," přiznal Minář, který byl předloni 69. hráčem světa. Myšlenky na konec kariéry ho ale nepřepadaly. "To určitě ne. Ale měl jsem vyšší cíle než hrát třicítky a objíždět malé turnaje."

Zlom přišel na antuce. V březnu vyhrál challenger v marockém Rabatu a v dubnu se v Itálii dostal dvakrát za sebou do semifinále. "Na antuce se mi hraje líp. Mám hodně natrénováno kondičně a na delší zápasy si věřím. Čím déle hraju, tím hraju lepší tenis," řekl Minář, který oproti předchozím rokům zhubl o deset až dvanáct kilogramů.

Turnaj ATP si od návratu po trestu ještě nezahrál. Pokud chce zpátky do stovky, tak se jim nevyhne, ale plánuje ještě na challengerech vylepšit své postavení, aby nemusel hrát kvalifikace. "Pořád je přede mnou dlouhá cesta do stovky a v ní někam hlouběji, ale jdu do toho a snad to vyjde," řekl hráč přezdívaný Mini.

Poskočit v žebříčku může již nadcházející v pondělí, pokud na Štvanici dojde daleko. Ve čtvrtfinále mu stojí v cestě krajan Jan Hájek. "Dáme si derby. Známe se dlouho, od mých šestnácti let, kdy jsme hráli finále Pardubické juniorky," vzpomněl si Minář na souboj na mistrovství republiky v roce 2000, které tenkrát vyhrál.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori