Hlavní obsah

Kvitová si zahraje o finále Wimbledonu! Po boji vyřadila Pironkovovou

LONDÝN

Suverénní jízda se trochu zkomplikovala, ale nakonec vše dobře dopadlo. Česká tenistka Petra Kvitová po roce opět postoupila do semifinále Wimbledonu, když ve čtvrtfinále vyřadila dvaatřicátou nasazenou Bulharku Cvetanu Pironkovovou 6:2, 6:7 a 6:2. Po sérii jednoznačných zápasů poprvé na letošním Wimbledonu ztratila set a o vítězství musela tvrdě bojovat. O postup do finále si Kvitová ve čtvrtek zahraje s Běloruskou Victorií Azarenkovou, která hladce porazila Rakušankou Tamirou Paszekovou.

Foto: Reuters

Petra Kvitová se raduje po vítězsném míči ve čtvrtfinálovém duelu s Pironkovovou.

Článek

„Jsem hrozně šťastná, že jsem postoupila, byla jsem totiž hodně nervózní. Začala jsem skvěle, ale nechápu, co se mi ve druhém setu honilo hlavou,“ řekla po utkání Kvitová, která se pokusí o premiérový postup do grandslamového finále.

Česká dámská tenisová jednička musela kvůli dešti čekat na svůj čtvrtfinálový duel na kurtu číslo jedna téměř čtyři hodiny. Když už se ale po dešti dostala na dvorec, spustila podobnou smršť jako v předchozím duelu proti Wickmayerové. Před utkáním měla obavy z poraněného stehenního svalu, ale při hře rozhodně zraněnou hráčku nepřipomínala. Už v úvodním gamu čistou hrou sebrala Bulharce servis a nekompromisně vykročila za ziskem první sady.

Pironkovová se dlouho nemohla dostat do hry a nedařilo se jí zopakovat den starý výkon z utkání proti Venus Williamsové. Na podání byla nevýrazná, zatímco téměř bezchybná Kvitová dominovala především na returnu. Fulnecká tenistka sbírala jeden vítězný míč za druhým a první sadu si nakonec jen lehce zdramatizovala v její koncovce, když po několika chybách ztratila podání. Ale i tak v kvapíkovém tempu vyhrála set 6:3.

Petra Kvitová na Wimbledonufoto: ČTK/AP/Sang Tan

Úvod druhé sady ale zachytila o dva roky starší Bulharka mnohem lépe, než v případě prvního dějství. Zlepšila se na servisu a hra se opticky vyrovnala. I když Pironkovová nesbírala prakticky žádné vítězné údery, byla to ona, kdo jako první sebral soupeřce podání a vypracovala si vedení  4:2.

Tie-break zápas zdramatizoval

Náznak chvilkové krize ale svěřenkyně kouče Davida Kotyzy brzo zažehnala a ztracený servis si vzala zpět.  „Petra chodí častěji na síť, což ráda vidím,“ kvitovala v tu chvíli výkon své krajanky pro BBC bývalá wimbledonská šampionka Jana Novotná.

Sada následně dospěla do tie-breaku. V něm sice česká reprezentantka ztratila první míček, ale pak šla díky své typické agresivní hře a kvalitní obraně do trháku na 4:1. Pironkovová ale ztracené brejky získala zpět a vypracovala si dokonce setbol, který díky zkaženému forhendu po čáře od Kvitové proměnila.

„Tyhle chyby jsou tak zbytečné a zase to byl ten forhend. Petra musí hrát více křížem a používat víc rotace. Jsem překvapená. Kvitová měla ten zápas ve svých rukou, jenže to uspěchala a teď musí bojovat ve třetí sadě,“ povzdychla si Novotná v komentáři pro BBC.

Třetí sadu ale zahájila rodačka z Bílovce parádně. Hned vzala soupeřce podání a následně se ubránila brejkbolu. „Někdy uděláte hloupé chyby. Mentálně jsem byla nejprve trochu dole, což byl problém. Podařilo se mi jí ale brejknout v první hře třetí sady, což úplně změnilo situaci,“ popsala kritický moment utkání jedenadvacetiletá Češka.

O každý míček se pak bojovalo v dlouhých výměnách. Petra Kvitová ve finiši třetí sady proměnila další brejkbol, když po parádní přestřelce od základní čáry jakoby vyslyšela rady Jany Novotné a úderem s  výraznou spodní rotací vybojovala klíčový míček k získání rozhodujícího vedení 5:2. Při svém servisu si pak vypracovala tři mečboly a hned první esem proměnila.

„Je skvělé, že jsme byla už loni v semifinále. Mám už zkušenosti a vím, jak jsem se tehdy cítila. Na příští zápas už se hodně těším,“ radovala se po výhře Petra Kvitová.

Wimbledon:
Ženská dvouhra - čtvrtfinále:
Pironkovová (32-Bul.) - Kvitová (8-ČR) 3:6, 7:6(5), 2:6on-line
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Damm, Voráčová (ČR) - Schwank, Kudrjavcevová (Arg./Rus.) 6:7 (3:7), 7:6 (7:5), 6:3.
Junioři:
Dvouhra - 2. kolo:
Veselý (1-ČR) - Halebian (USA) 6:4, 6:4.
Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
Borthwicková (Brit.) - Malečková (15-ČR) 6:2, 6:3.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  6 : 1, 6 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 6 : 4 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton