Hlavní obsah

Lendlův svěřenec Murray vyhrál turnaj v Brisbane, Šafářová zdolala Ivanovičovou

BRISBANE

Nejvýše nasazený Brit Andy Murray vyhrál tenisový turnaj v Brisbane. Svěřenec osminásobného grandslamového vítěze Ivana Lendla a čtvrtý hráč světového žebříčku porazil ve finále Ukrajince Alexandra Dolgopolova 6:1 a 6:3.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Andy Murray s trofejí pro vítěze turnaje v Brisbane.

Článek

Murray získal od stavu 1:1 devět gamů za sebou, až pak se Dolgopolov vzpamatoval a i přes potíže se zraněnou nohou snížil v druhé sadě na 3:4. Čtyřiadvacetiletý skotský tenista, kterého nový trenér Lendl stejně jako v sobotním semifinále sledoval z hlediště, nicméně za 66 minut hladce vyhrál i třetí vzájemný zápas a na okruhu ATP vybojoval 22. titul.

"Byl to první turnaj s mým novým týmem a dopadl výborně. Doufám, že je to začátek úspěšné éry," prohlásil Murray, který by chtěl za tři týdny v Melbourne ukončit bezmála osmdesátileté britské čekání na grandslamový titul.

Turnaj žen v Aucklandu vyhrála nenasazená Číňanka Čeng Ťie. Její finálová soupeřka Flavia Pennettaová z Itálie zápas v třetím setu vzdala kvůli zranění zad.

Číňanka Čeng Ťie s trofejí pro vítězku turnaje v Aucklandu.foto: Reuters/Nigel Marple

Osmadvacetiletá Čeng Ťie získala na okruhu WTA čtvrtý titul, od toho předchozího už ale uplynulo bezmála šest let. Se čtvrtou nasazenou Pennettaovou prohrála první set 2:6, ale dokázala vyrovnat a v rozhodující sadě se dostala do vedení 2:0. Pak Italka, která hrála v Aucklandu ve finále i předloni, zápas skrečovala.

Finále dvouhry se mělo hrát už v sobotu, ale kvůli dešti bylo o den odloženo. Čtyřhru v Aucklandu vyhrály české tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká.

Raonic nasázel Tipsarevičovi 35 es a má titul z Čennaí

Kanadský tenista Milos Raonic vyhrál turnaj v Čennaí a na úvod sezony si připsal druhý titul ve své zatím krátké kariéře. Nejlepší nováček uplynulé sezony ATP Tour porazil v dnešním více než tříhodinovém finále 6:7, 7:6 a 7:6 Srba Janka Tipsareviče.

Jednadvacetiletý rodák z černohorské Podgorici Raonic se mohl v utkání s turnajovou jedničkou opřít o svou největší zbraň podání. Tipsarevičovi nasázel 35 es a odvrátil všechny čtyři brejkboly. Srbský účastník listopadového Turnaje mistrů sice nebyl při svém servisu tak suverénní, čelil devíti hrozbám ztráty podání, nicméně ani on se brejknout nenechal.

Rozhodovat se tak muselo ve zkrácených hrách. Tu první získal 7:4 Tipsarevič, další dvě však vyhrál totožným výsledkem Raonic a po třech hodinách a 14 minutách se mohl radovat z druhé trofeje v kariéře po loňském triumfu v San Jose.

Raonic vyhrál na cestě za titulem všech 48 gamů při svém servisu, což se naposledy podařilo v roce 2008 Švýcarovi Rogeru Federerovi na trávě v Halle. "Podání je velkým faktorem v mé hře... v 99 procentech mých zápasů," uvedl Kanaďan, jehož první servis pravidelně létá rychlostí kolem 200 km/h. "Mým úkolem je postarat se o servis," dodal.

Šafářová zdolala bývalou jedničku Ivanovičovou

Lucie Šafářová vstoupila do turnaje v Sydney výhrou 7:6, 6:2 nad bývalou světovou jedničkou Anou Ivanovičovou ze Srbska. Česká fedcupová vítězka se tak dočkala prvního úspěchu v sezóně, poté co minulý týden podlehla v prvním kole v Brisbane krajance Ivetě Benešové.

Lucie Šafářová má důvod k radosti, právě totiž zdolala Anu Ivanovičovou.foto: ČTK/AP/Rob Griffith

Pravděpodobně klíčový moment zápasu přišel za stavu 5:5 v tie-breaku prvního setu, kdy Ivanovičová poslala jednoduchou smeč do sítě. Darovala tak setbol Šafářové, která ho využila a poměrně lehce pak získala i druhou sadu. "Přehrávala jsem si ten úder v hlavě po celý zbytek zápasu. Myslím, že to byl rozhodující okamžik," přiznala čtyřiadvacetiletá Ivanovičová.

Stejně stará Šafářová vítězku Roland Garros z roku 2008 porazila potřetí za sebou a v druhém kole se utká se soupeřkou z Ruska. Její protivnice vzejde z duelu mezi nasazenou šestkou Věrou Zvonarevovou a Světlanou Kuzněcovovou.

Hlavními hvězdami ženské části smíšeného turnaje v Sydney jsou světová jednička Caroline Wozniacká a dvojka Petra Kvitová, jež mají v prvním kole volno. Pokud čerstvá vítězka Hopmanova poháru Kvitová v Sydney získá titul, vystřídá Dánku v čele žebříčku.

Zakopalová vypadla v Hobatu v 1. kole

Klára Zakopalová podlehla v prvním kole turnaje v Hobartu Rumunce Simoně Halepové 6:4, 2:6 a 5:7. Jednačtyřicátá hráčka světového žebříčku prohrála třísetový zápas úvodního kola i před týdnem v Brisbane.

Vedle Halepové postoupily do druhého kola ještě dvě další rumunské tenistky Sorana Cirsteaová a Irina-Camelia Beguová. Neuspěla naopak jejich třetí nasazená krajanka Monica Niculescuová, která hladce podlehla někdejší světové pětce Anně Čakvetadzeové z Ruska.

V druhém kole se mohla česká wimbledonská vítězka utkat s Němou Sabine Lisickou, ta se ovšem odhlásila kvůli zranění břišních svalů, jež jí tento týden donutily vzdát už čtvrtfinále v Aucklandu. Místo ní se do hlavní soutěže dostala Rumunka Alexandra Dulgheruová, která loni senzačně vyřadila Kvitovou v prvním kole US Open. Její soupeřkou v prvním kole bude Švédka Sofia Arvidssonová.

ČENNAÍ (tvrdý povrch, dotace 398.250 dolarů):
Dvouhra - finále:
Raonic (4-Kan.) - Tipsarevič (1-Srb.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Paes, Tipsarevič (3-Ind./Srb.) - Erlich, Ram (4-Izr.) 6:4, 6:4.
BRISBANE - muži (tvrdý povrch, dotace 434 250 dolarů):
Dvouhra - finále:
A. Murray (1-Brit.) - Dolgopolov (3-Ukr.) 6:1, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Mirnyj, Nestor (1-Běl./Kan.) - Melzer, Petzschner (2-Rak./Něm.) 6:1, 6:2.
AUCKLAND - ženy (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Čeng Ťie (Čína) - Pennettaová (4-It.) 2:6, 6:3, 2:0 skreč.
SYDNEY - ženy (tvrdý povrch, dotace 637 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (ČR) - Ivanovičová (Srb.) 7:6 (7:5), 6:2,
Dokičová - Hollandová (obě Austr.) 6:0, 6:0.
HOBART - ženy (Austrálie, tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Halepová (Rum.) - Zakopalová (ČR) 4:6, 6:2, 7:5,
Čakvetadzeová (Rus.) - Niculescuová (3-Rum.) 6:0, 6:4,
Cirsteaová (Rum.) - Pěrvaková (7-Kaz.) 6:2, 7:6 (8:6),
Beguová (8-Rum.) - Baltachaová (Brit.) 6:2, 7:5,
Rodionovová (Austr.) - Arnová (Maď.) 6:4, 7:5.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton