Hlavní obsah

Murrayho nadchla spolupráce s Lendlem. Našel chybějící ingredienci k úspěchu?

SYDNEY

Spolupracují spolu teprve pár dnů a už sklízí první plody svého úsilí. Tenisová legenda Ivan Lendl vedl v roli trenéra světovou čtyřku Andy Murrayho na prvním turnaji a Brit hned vybojoval v Brisbane titul. To vše má být však jen lehká předehra k hlavnímu cíli – vyhrát grandslamový turnaj. A nejlépe už brzy na Australian Open.

Foto: ČTK/AP

Ivan Lendl se svým svěřencem Andym Murrayem na turnaji v Brisbane.

Článek

„Rád bych poděkoval svému týmu ... pan Lendl se tu někde schovává,“ řekl dobře naladěný Murray ve své řeči po vítězství ve finále nad Ukrajincem Dolgopolovem s trofejí Roye Emersona v rukou.

„Jsem s novým týmem teprve týden a vše je zatím výborné. Opravdu si to užívám. A doufám, že mně přinese v budoucnu další úspěchy,“ přál si.

Britští tenisoví fanoušci čekají dlouhých pětasedmdesát let na vítězství svého zástupce na grandslamovém turnaji. Do čtyřiadvacetiletého Skota už dlouho vkládají důvěru. Věří, že to bude právě on, kdo letité čekání ukončí.

Ivan Lendl sleduje finále turnaje v Brisbane, v němž porazil jeho svěřenec Andy Murray Ukrajince Dolgopolova.foto: Reuters/Daniel Munoz

Právě na nadcházejícím Australian Open se už dvakrát po sobě dokázal dostat do finále, ale jak s Rogerem Federerem, tak s Novakem Djokovičem ve třech setech prohrál.

Teď ale Murray věří, že má na titul větší šanci než dříve. „Doufám, že ano. Jsem minimálně o rok chytřejší. Zlepšil jsem pár věcí na své hře. Loni jsem ale hrál v Austrálii opravdu dobře. Myslím, že můžu znovu předvádět výborný tenis a klidně vypadnout ve druhém třetím kole. Stejně tak můžu celý turnaj vyhrát, pokud předvedu výkony jako v tomto týdnu. Pak si dávám sám sobě velké šance,“ předpověděl rodák z Dunblane.

Murray začal minulý týden trochu nevyrovnaně, když hned v úvodních dvou zápasech ztratil set a ztěžoval si na zdravotní problémy. Ve čtvrtfinále a semifinále však ani jednou neztratil servis a dostal se do skvělé zápasové formy. Zdá se, že jeho potíže s třísly, kvůli nimž předčasně ukončil minulou sezónu,  jsou také pryč. Finále pak zvládl poměrně hladce 6:1, 6:3.

Andy Murray s trofejí pro vítěze turnaje v Brisbane.foto: Reuters/Daniel Munoz

McEnroe: Může mu pomoct

Podle jiné tenisové legendy Johna McEnroea může být pro Andy Murrayho právě osoba Ivana Lendla dosud chybějící ingrediencí k dosažení kýženého úspěchu v podobě grandslamového titulu.

„Nesnáším jakoukoliv chválu na Lendla. Ale Murray určitě potřeboval udělat něco takhle mimořádného, než aby se uchýlil k něčemu předvídatelnému,“ řekl sedminásobný grandslamový šampión novinářům.

Někdejší velký Lendlův rival byl velmi překvapený, že se bývalý československý reprezentant stal Murrayho trenérem. „Určitě tohle bylo pro mě velmi nečekané. Neměl jsem tušení, že Lendl má zájem dělat trenéra. Bezpochyby ale má co nabídnout,“ pokračoval McEnroe.

Zleva John McEnroe a Ivan Lendl po exhibičním zápase.foto: Reuters/Mike Segar

„Lendl vyhrál první Grand Slam až ve 24 letech. A hádejte kolik je teď Murraymu? Právě teď 24. Tohle všechno může být pro Murrayho hodně cenné. Určitě jejich spolupráci budu pečlivě sledovat. Jsem zvědavý, jak to bude fungovat,“ dodal Američan.

Právě McEnroe patřil zejména v osmdesátých letech k velkým rivalům Ivana Lendla a nikdy se netajil antipatií k někdejší světové jedničce, kterou nazval „děsivým robotem“. Mezi roky 1980 a 1992 spolu sehráli 36 zápasů, z nichž nejslavnější je zřejmě finále French Open 1984, které Lendl otočil z 0:2 na 3:2 na sety.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  6 : 1, 6 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 6 : 4 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton