Hlavní obsah

Pozice jedničky je podle Kvitové blízko a zároveň daleko

MELBOURNE

V bílých šortkách a tyrkysovém tričku si tenistka Petra Kvitová v neděli zatrénovala v Melbourne před Australian Open. Na druhém největším dvorci v areálu si zahrála s Číňankou Li Na, jak si naplánovaly po turnaji v Sydney, kde českou hráčku šampiónka Roland Garros vyřadila v semifinále. Kvitová pak na tiskové konferenci prohlásila, že pozice světové jedničky je blízko i daleko.

Foto: Shuji Kajiyama, ČTK/AP

Petra Kvitová na tiskové konferenci v Melbourne před startem Australian Open.

Článek

"Hodně hráček může být nahoře, je to otevřené. Chybí pár bodů, ale je to pořád velký krok," řekla s lehkým pokrčením ramen.

Kvitová se může stát po Martině Navrátilové druhou českou rodačkou, která usedne na ženský tenisový trůn ve dvouhře. Před začátkem Australian Open má na post jedničky šanci šest hráček, přičemž první je nyní Dánka Caroline Wozniacká.

Petra Kvitová se svým koučem Davidem Kotyzou na tréninku v Melbourne před startem Australian Open.foto: ČTK/AP/Sarah Ivey

Kvitová zopakovala, že tenis začala brát vážně až v šestnácti letech, a proto si nedávala žádné přemrštěné cíle. "Nemyslela jsem, že budu profesionální tenistkou. Když jsem loni vyhrála Wimbledon, Turnaj mistryň a Fed Cup, tak to bylo skvělé, ale nenaplnila jsem tím své sny," řekla jednadvacetiletá hráčka z Fulneku. "A pokud se možná stanu světovou jedničkou, tak to bude samozřejmě taky hezké."

Lidé ji všude poznávají

V uplynulé sezóně vyhrála šest titulů, vystoupala na post světové dvojky, pomohla českému týmu k triumfu ve Fed Cupu. "Loňský rok byl skvělý a vím, že bude velice náročné mít letos podobné výsledky. Chci se nadále soustředit na svoji hru, zlepšovat se a uvidíme," konstatovala Kvitová.

Petra Kvitová absolvovala v Melbourne před startem Australian Open trénink spolu s Číňankou Li Na.foto: Reuters/Darren Whiteside

Díky úspěšnému roku, po kterém se stala nejlepší tenistkou ženské asociace WTA i tenisové federace ITF a českým Sportovcem roku, je z Kvitové ostře sledovaná osobnost. "Lidi mě všude poznávají, což je pro mě trochu zvláštní, ale už jsem si zvykla. Je to součást našeho života a musíme s tím žít," řekla Kvitová, která vstoupí do Australian Open v úterý zápasem s Ruskou Věrou Duševinovou.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Andrejevová - Nosková 1 : 2 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová