Hlavní obsah

V argentiské bitvě byl šťastnější Gaudio

PAŘÍŽ

Argentinec Gaston Gaudio se stal teprve třetím nenasazeným tenistou v historii, který dokázal vyhrát grandslamový turnaj French Open. Gaudio ve finále porazil v pěti setech svého krajana Guillerma Coriu, který se od čtvrté sady potýkal se zdravotními problémy. Argentinec na pařížské antuce vyhrál po 27 letech, kdy na Roland Garros vyhrál Guillermo Vilas.

Článek

Třetí nasazený Coria vstoupil do zápasu ve velkém stylu. V prvním setu za čtyřiadvacet minut nadělil Gaudiovi 'kanára' a druhou sadu vyhrál hladce 6:3. Pětadvacetiletý Gaudio byl zjevně nervózní a dopouštěl se mnoha nevynucených chyb, naopak Coria předváděl strojově přesnou hru od základní čáry.

Nejlepší tenis ve třetí sadě

Až ve třetí sadě viděli diváci na centrálním kurtu tenis hodný grandslamového finále. Gaudio zpřesnil hru a přitvrdil údery a přidal se ke Coriovi v dlouhých atraktivních výměnách, které zvedaly obecenstvo ze sedadel. Nadšení fanoušci na dvorci Philippa Chatriera předváděli i mexickou vlnu, za niž jim oba tenisté zatleskali.

Vyrovnaný třetí set pro sebe díky brejku na 5:4 a následně využitému vlastnímu podání rozhodl Gaudio, klíčový moment utkání však přišel za stavu 1:1 ve čtvrté sadě. Coria si nechal ošetřit stehenní a lýtkový sval na levé noze a v dalším průběhu setu prakticky nemohl podávat, ani se pohybovat po kurtu.

Coria se nechtěl vzdát

Dvaadvacetiletý tenista, jenž v Paříži před pěti lety vyhrál juniorskou soutěž, zbytek čtvrté sady odkulhal a prohrál hladce 1:6. "Nebylo to jednoduché, uvažoval jsem, jestli nemám vzdát," svěřil se po zápase v rozhovoru na kurtu Coria.

V pátém setu ale neuvěřitelně zabojoval, a ačkoliv se stále nemohl naplno opřít do servisu, v dlouhých výměnách navzdory zdravotnímu handicapu dokázal míče dobíhat. Gaudio v klíčových okamžicích začal znovu kazit a pustil soupeře do vedení 4:2. To sice vyrovnal, za stavu 5:4 a 6:5 však Coria dvakrát podával na vítězství v zápase. Ve dvanácté hře ale při obou mečbolech skončily jeho údery několik centimetrů za postranní čarou.

Vítěz popřál soupeři

Gaudio si pak dokázal udržet vlastní podání a při Coriově slabém servisu využil hned první mečbol a vyhrál 8:6. Po více než třech a půl hodinách se tak radoval z prvního letošního vítězství na turnaji ATP, naopak Coria utrpěl teprve druhou porážku v této antukové sezóně.

"Coria tady dva týdny předváděl vynikající tenis. Přeju mu, aby se příští rok vrátil a uspěl," složil svému soupeři poklonu vítězný Gaudio. Sám po prvním setu v triumf nevěřil. "Děkuji publiku za podporu, po prvním setu jsem se hodně bál," dodal tenista, jenž nedokázal zadržet slzy dojetí.

MUŽI:
Dvouhra - finále:
Gaudio (Arg.) - Coria (3-Arg.) 0:6, 3:6, 6:4, 6:1, 8:6.
ŽENY:
Čtyřhra - finále:
Ruanová-Pascualová, Suarezová (1-Šp./Arg.) - Kuzněcovová, Lichovcevová (2-Rus.) 6:0, 6:3.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori