Hlavní obsah

Přeskočit Nováka, to je Berdychův nejbližší cíl

PRAHA

Kariéra devatenáctiletého Tomáše Berdycha nabírá nadzvukovou rychlost. V pondělí před polednem ho vyzvedli na letišti v Praze rodiče. Vítali už čerstvého vítěze turnaje ATP v Palermu a 34. hráče světa. Nový tenisový hrdina přijel na týden domů - odpočívat a potrénovat.

Článek

"Fakt je v žebříčku tak vysoko? To je paráda, plánovali jsme, že se letos zabydlí mezi padesátým a šedesátým místem," říkal ráno udiveně Berdychův trenér Jaroslav Navrátil.

U prvního velkého triumfu svého svěřence na Sicílii chyběl. Po návratu z Davis cupu v Paraguayi si totiž vybírá čtrnáctidenní dovolenou. "Prožívá fantastický vzestup," básnil. "Nevadí, že v Palermu nebyl. Kdyby tam jel, třeba bych nevyhrál," popíchl ho Berdych.

Letenka propadla

Domů se vrátil šťastný, ovšem utrmácený antukovou dřinou a dvojím přeletem Atlantiku. Do Palerma spěchal po týdnu stráveném v Paraguayi. "Časový posun dá zabrat," hlásil včera už z Prostějova.

V Itálii se zpočátku trápil, ve 2. kole utekl hrobníkovi z lopaty, když otočil stav s Acasusem ze 4:6 a 1:4. "Měl jsem toho dost. Navíc se mi zatoulaly věci, a tak jsem si kraťasy, trička a ponožky půjčoval od Levinského a Španěla Verdasca."

Ale pak se fantasticky zlepšoval. A finále? To už byla hra na jednu 'bránu'. "Sedlo mi parádně. Jinak bouřliví diváci docela koukali, jak Volandrimu dávám, nedostali se ke slovu," popisoval necelou hodinu trvající finále s domácím hráčem. Antukového specialistu smetl dvakrát 6:3.

Zápas zvládl kvapíkově, přesto byl malinko smutný. Hned po ceremoniálu pádil na letiště, moc chtěl být večer po životním úspěchu doma, ale zamluvená letenka propadla... "Mají pravidlo, že se musí zaplatit do dvanácti hodin v poledne, tak jsem se vrátil na hotel a nudil se. Šíleně mě to mrzelo. Nakonec mě ale pozval na večeři ředitel turnaje."

Žádná monstrózní oslava se nekonala ani v Prostějově, kde na dvorcích bydlí. "Kdepak. Nic velkého. Zrovna se procházím po dvorcích a lidé mi gratulují."

Plácají ho po zádech

Triumf v Palermu byl vyvrcholením Berdychova grandiózního povstání. Na OH zdolal vládce současného tenisu Federera, na US Open se prodral mezi šestnáct, otočil daviscupovou bitvu s Delgadem a teď dobyl první mužský titul pro Česko v sezóně. Před ním to dokázal naposledy loni Jiří Novák v Gstaadu. "Tak tohle jsem ani nevěděl," usmíval se Berdych.

Právě směrem k české jedničce nyní upírá současné touhy. Novák je před ním v žebříčku už jen o šest míst. "Když už jsem Jirku takto dotáhl, chci před něj! To je můj nejbližší cíl," směle plánuje být prvním hráčem země. Novák mu k triumfu nepřál. "Ale určitě jen proto, že je v Tokiu a tam nefungují mobily."

Tenisový svět jej začíná hodně registrovat a uznávat. Berdych to nyní cítí čím dál více. "Chodí a plácají mě po zádech," nastiňoval. I samotný Federer mu vysekl poklonu jako hrom. "V Aténách mě porazil proto, že hrál neuvěřitelně. Neměl jsem špatný den," uvedl po triumfu na US Open. "To řekl? Tak to mě fakt těší."

Nakupuje kravinky

V jednom směru Berdych v neděli švýcarského suveréna už ale trumfl. Vyhrál turnaj dříve než on! Ve věku 19 let a 16 dní. Federer byl o pět měsíců starší. Ivana Lendla, s kterým je Berdych často srovnáván pro podobně skvělý servis a forhend, předčil v tomto směru o více než rok.

"Doteď jsem to netušil. Jenže já statistiky moc neberu, i když je to potěšující. Na Lendlovu úroveň se nestavím," tvrdil mladík, který si za triumf přišel na 1,6 miliónu korun.

Pořídí si vysněný byt? "Spěchat nebudu. Kupuji spíše jen takové kravinky. To mám rád. Třeba malý dárek přítelkyni," prozradil. Jeho partnerkou je tenistka Lucie Šafářová.

Příští týden Berdych hraje v Moskvě. "Do konce roku neobhajuje body, čekají ho ještě čtyři turnaje. Může být do třicátého místa," nemůže uvěřit Navrátil, jenž nedávno musel ostříhat svou pověstnou 'deku'. "Vsadili jsme se, že vlasy půjdou dolů, když vyhrajeme extraligu. A na jeho turnajový triumf jsem se s ním já hlupák nevsadil o nic," směje se kouč.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  6 : 1, 6 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 6 : 4 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton