Hlavní obsah

Nejsem žádný rasista, hájí se sprosťák Llodra

Indian Wells

Ví dobře, že přestřelil, a tak se francouzský tenista Michael Llodra odhodlal k pokání. Za víkendový incident na turnaji v Indian Wells, při němž rasisticky urazil americkou fanynku korejského původu, se 31letý Francouz veřejně omluvil.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Francouzský tenista Michael Llodra

Článek

„Je mi to líto. Každý, kdo mě zná, může potvrdit, že nejsem rasista," hájil se v prohlášení, které zveřejnil na své internetové stránce. Diváci Llodrova nedělního souboje s Ernestsem Gulbisem však mohou být přesvědčeni o opaku. Vyhlášený deblista ve vyhecovaném souboji nepěkně okřikl divačku, která fandila jeho lotyšskému soupeři.

„Zk....ná Číňanko!" zaznělo ve francouzštině z Llodrových úst. Hulvát ale kromě slušného chování zapomněl i na moc sociálních sítí. Kanadský novinář Tom Tebbutt totiž nadávku zaslechl a napsal o Llodrově nevybíravém slovníku na Twitter. „Když se věci nevyvíjejí podle mých představ, jsem podrážděný. A to je hloupé," litoval dodatečně Francouz. Kromě diváků měl ale problémy i s podavači míčků a také ti si od něj vyslechli svoje.

Trest neadekvátní, míní kritici

ATP sice Llodrovo extempore trestala pokutou 2500 dolarů, její výše se však okamžitě stala předmětem zdrcující kritiky. Podle některých komentářů měl být hlavní aktér potrestán zákazem startu minimálně na následujícím turnaji v Miami.

Ozvala se i čínská komunita v USA, kterou popudil i nedávný titulek na webové stránce televize ESPN, jenž si utahoval z basketbalisty Jeremyho Lina a byl v něm použit hanlivý výraz pro Asiaty „Chink".

„Chci říct, že proti Číňanům absolutně nic nemám. Klidně se pomiluju s čínskou dívkou," uzavřel svéráznou obhajobu Llodra, který bude s deblovým parťákem Zimonjičem na podzim obhajovat finále na turnajích v Pekingu a v Šanghaji. Hezkého přivítání se nejspíš nedočká.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori