Hlavní obsah

Olympiáda je pro Murrayho pátým grandslamem

Londýn

Olympijský turnaj získal pro tenisty podle Andyho Murrayho takový význam, že ho berou jako pátý grandslam. Za jednu z nejdůležitějších akcí v nabité sezóně považuje hry v Londýně i čtvrtý hráč světa, společně s Wimbledonem. A svěřenec Ivana Lendla je odhodlaný porvat se o jednu z medailí.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Andy Murray.

Článek

"Tenis získal na olympiádě velkou váhu. Před deseti patnácti lety hráči tento turnaj vynechávali, ale teď už tam chce hrát každý. Olympiáda má své kouzlo a se všemi věcmi okolo je to obrovský zážitek," řekl čtyřiadvacetiletý Skot a vítěz 22 turnajů na okruhu ATP.

Před čtyřmi lety přijel do Pekingu v době, kdy prožíval nejúspěšnější etapu kariéry. Ve Wimbledonu prošel poprvé na grandslamu do čtvrtfinále a měl titul z Masters v Cincinnati. Pod pěti kruhy si ale zahrál jen první kolo, protože ostudně prohrál ze soupeřem z Tchaj-wanu Lu Yen-hsunem.

"Byl jsem tehdy strašně nervózní. Hrál jsem příšerně, ale byla to bezvadná zkušenost. Pohyboval jsem se ve společnosti nejlepších sportovců celého světa, vracel se do vesnice a sledoval na tabuli, kdo vyhrál kterou medaili. Bylo by příjemné ocitnout se mezi nimi," zasnil se.

Bral by i bronz

I když zatím žádný grandslam nevyhrál, řadí londýnské hry pro tuto sezónu výše než French Open či US Open. Stačila by mu i bronzová medaile. "Viděl jsem v Pekingu, jakou radost z ní měl Djokovič. Když prohrajete semifinále na grandslamu, jste zklamaný. Ale vyhrát bronz na olympiádě, to je ohromné," srovnal.

Důležitou přípravou na Wimbledon i olympiádu pro něj bude v polovině června turnaj v londýnském Queen's Clubu, kde bude obhajovat titul. Na samotných hrách bude vystupovat coby obhájce olympijského zlata Španěl Rafael Nadal, stříbro získal v Pekingu Chilan Fernando González, který už ukončil kariéru.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori