Hlavní obsah

Gulbis - Berdych 7:6, 7:6, 7:6Tři prohrané tie-breaky a Berdych senzačně končí ve Wimbledonu už v prvním kole!

Londýn
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych se s letošním Wimbledonem překvapivě loučí už v prvním kole. Šestý nasazený hráč nestačil na Lotyše Gulbise, kterému podlehl po setech 6:7, 6:7 a 6:7. Do druhého kola naopak postoupili Radek Štěpánek, Petra Cetkovská a Andrea Hlaváčková. Na své soupeřky pak nestačily Lucie Hradecká, Karolína Plíšková a Iveta Benešová.

Foto: Dylan Martinez , Reuters

Výmluvné gesto Tomáše Berdycha během zápasu s Lotyšem Gulbisem.

Článek
Fotogalerie

Ernests Gulbis, až 87. hráč světového žebříčku, vyprovodil Berdycha z kurtu za dvě hodiny a 34 minut. Rodák z Valašského Meziříčí dosud skončil na dvorcích All England Clubu v prvním kole jen při své premiéře v roce 2004.

Lotyšský tenista se po celý průběh duelu opíral o svůj dělový servis, který ztratil jen jednou. Český hráč sice o své podání přišel rovněž jen jedenkrát, ve všech třech zkrácených hrách však tahal za kratší konec.

Čtvrtý mečbol už neodvrátil

Berdych se v kritickém momentu ocitl už v desáté hře třetí sady, kdy za stavu 4:5 musel při svém servisu odvracet hned tři mečboly. Při tom třetím mu muselo pomoci až Jestřábí oko, které původně dobrý míček opravilo na těsný Gulbisův aut. V tie-breaku si pak Lotyš vytvořil další dvě možnosti k ukončení hry a využil hned tu první.

"Nepřevládá nic jiného, než že je člověk naštvaný, zklamaný," prohlásil Berdych na tiskové konferenci. "Těžko se hledají slova. On si odehrál maximum, co mohl, to je bez debat. Ale už bych měl být v pozici, že i s takovýmhle hráčem, který předvádí takový výkon, bych měl něco změnit, nebo udělat něco jinak."

Klíčovým faktem Berdychova vyřazení je pohled na vítězné míče. Zatímco Gulbis jich zahrál jednašedesát, nasazená šestka jen třicet.

Ve druhém kole se Gulbis utká buď s Italem Bolellim, nebo Polákem Janowičem.

Štěpánkovi soupeř zápas skrečoval

Jen 37 minut se zdržel na kurtu český tenista Radek Štěpánek v rámci 1. kola dvouhry Wimbledonu. Nasazená osmadvacítka vyhrála nad Sergejem Stachovským první set hladce 6:1, v tom druhém vedl 1:0, když mu ukrajinský soupeř zápas kvůli problémům se žebry vzdal.

Štépánek bude favoritem i ve druhém kole, kde ho čeká Němec Benjamin Becker. Ten ve čtyřech setech přešel přes Američana Jamese Blakea. Český daviscupový reprezentant postoupil ve Wimbledonu z prvního kola poprvé od roku 2009.

Hlaváčková s Cetkovskou nezaváhaly

Jako první z českých zástupců ve dvouhře zasáhla do turnaje Andrea Hlaváčková, která si s přehledem poradila s Čchangovou z Tchaj-wanu 6:1 a 6:2. Plzeňská rodačka tak při své třetí účasti na trávě All England Clubu postoupila do druhého kola, kde ji čeká Belgičanka Kim Clijstersová, přemožitelka Srbky Jankovičové.

Petra Cetkovská, loňská osmifinalistka a nasazená hráčka číslo 23, splnila roli favoritky a Američanku Kingovou vyřadila po setech 6:4 a 6:2. Ve druhém kole ji čeká další Američanka - Sloane Stephensová. Ta si v prvním kole poradila s Karolínou Plíškovou, kterou porazila dvakrát 6:2.

S turnajem se rozloučila i Lucie Hradecká, která prohrála s osmou nasazenou Němkou Kerberovou 1:6 a 4:6. Iveta Benešová pak podlehla Britce Watsonové 2:6 a 1:6.

Wimbledon, první kolo
Štěpánek (28-ČR) - Stachovskij (Ukr.) 6:1, 1:0 skreč.on-line
Gulbis (Lot.) - Berdych (6-ČR)  7:6 (7:5), 7:6 (7:4), 7:6 (7:4)on-line
Hlaváčková (ČR) - Kai-čchen Čchang (Tchaj-wan) 6:1, 6:2
Kerberová (8-Něm.) - Hradecká (ČR) 6:4, 6:1
Stephensová (USA) - Kar. Plíšková (ČR) 6:2, 6:2
Cetkovská (23-ČR) - Kingová (USA) 6:4, 6:2.
Watsonová (Brit.) - Benešová (ČR) 6:2, 6:1.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori