Hlavní obsah

Berdych smetl Almagra a je ve čtvrtfinále US Open. Hlaváčkovou vyškolila S. Williamsová dvěma "kanáry"

Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych se poprvé v kariéře probojoval do čtvrtfinále grandslamového US Open. Výbornou formu potvrdil i proti turnajové jedenáctce Nicolasi Almagrovi ze Španělska, kterého porazil po setech 7:6, 6:4 a 6:1. O postup do semifinále se utká se světovou jedničkou Rogerem Federerem. Hůře dopadla Andrea Hlaváčková, jejíž senzační tažení na turnaji ukončila jedna z favoritek Serena Williamsová, která uštědřila české tenistce krutý debakl 6:0, 6:0.

Foto: Henny Ray Abrams, Reuters

Tomáš Berdych se raduje z postupu do čtvrtfinále US Open.

Článek

Berdych je posledním českým zástupcem ve dvouhrách. V osmifinále vypadly Petra Kvitová i Andrea Hlaváčková, která ve svém prvním grandslamovém osmifinále v singlu nedokázala čelit Sereně Williamsové z USA a prohrála dvakrát 0:6.

Šestadvacetiletý Berdych si dosud zahrál v New Yorku nejlépe třikrát osmifinále, naposledy před pěti lety, ale tentokrát hranici elitní osmičky prolomil a postoupil vstříc duelu s Federerem. Pětinásobný vítěz US Open měl hrát s Mardym Fishem, ale Američan kvůli zdravotním problémům k osmifinále nenastoupí.

"Budu muset hrát na víc než na sto procent," řekl Berdych k utkání s Federerem, s nímž má negativní bilanci 4:11, ale z poslední šesti duelů skóre 3:3. Loni dokázal švýcarskou legendu porazit na tvrdém povrchu na turnaji v Cincinnati.

Napodobil Lendla a Kordu

Berdych se stal třetím českým tenistou novodobé historie, který dokázal na každém ze čtyř grandslamů postoupit minimálně do čtvrtfinále. Napodobil tak někdejšího krále tenisu Ivana Lendla a bývalou světovou dvojku Petra Kordu. "Jsem nadšený, hraju skvěle na všech grandslamech. To je výborné povzbuzení," řekl Berdych.

V duelu s Almagrem na dvorci Louise Armstronga vládli oba hráči v prvním setu servisem. Český tenista v jeho závěru odvrátil esem v desáté hře brejkbol a perfektně zvládl tie-break. Tvrdě a přesně podával a trpělivou hrou bodoval. "První set byl velmi těsný a moc důležitý. Přetahovali jsme se doslova o každý míč," řekl Berdych.

Povzbuzen ziskem setu hrál Berdych dál koncentrovaně a jeho údery byly dlouhé a razantní. Berdycha v utkání zdobilo především výborné podání, což dokládá sedmnáct es. I kouč Tomáš Krupa při jednom z nich potěšeně pokyvoval hlavou.

Pod dohledem svého týmu, přítelkyně Ester i rodičů v hledišti, získal ve druhé sadě podání soupeře na 4:3 a zbytku zápasu vládl. Na začátku třetího setu český tenista rychle získal čtyři hry v řadě a osmifinále dovedl jistě k výhře. První dva mečboly Berdych ještě nevyužil, ale při třetím duel ukončil po dvou hodinách hry.

Hlaváčková neměla nárok

Hlaváčková, 82. hráčka světa, nestíhala razantní údery Sereny Williamsové. Česká stříbrná olympijská medailistka ze čtyřhry z Londýna se snažila hrát aktivně, ale buď chybovala, nebo se jen ohlížela po vítězných míčích soupeřky. "Andrea hrála dobře, i když prohrála s nulou, ale já hrála opravdu skvěle," řekla Williamsová, trojnásobná vítězka US Open, která zahrála 31 vítězných míčů a udělala jen sedm chyb.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Petery Hlaváčková prohrála prvních osm her. Za stavu 0:6 a 0:2 měla při svém podání šanci na zisk gamu, ale neuspěla. Blízko gamu byla i o dvě hry později a brejkbol měla při podání Sereny, ale dva "kanáry" neodvrátila.

US Open, osmifinále
Berdych (6-ČR) - Almagro (11-Šp.) 7:6, 6:4, 6:1on-line
Hlaváčková (ČR) - S. Williamsová (4-USA)  0:6, 0:6on-line
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Matkowski (4-ČR/Pol.) - Mirzaová, Fleming (Indie/Brit.) 6:3, 7:5
Čtyřhra - 3. kolo:
Peya, Soares (15-Rak./Braz.) - Čermák, Mertiňák (ČR/SR) 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:3)
Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:
Chačanov (Rus.) - Šafránek (ČR) 7:6 (7:2), 7:6 (8:6)
US Open, ostatní výsledky
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Fish (USA) bez boje.
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Ivanovičová (12-Srb.) - Pironkovová (Bulh.) 6:0, 6:4
Erraniová (10-It.) - Kerberová (6-Něm.) 7:6 (7:5), 6:3

Reklama

Související témata: