Hlavní obsah

Velké tenisové finále v Los Angeles

PRAHA

Přímým soubojem o ženský tenisový trůn bude poslední ženský turnaj roku. V Los Angeles bude na Turnaji mistryň hájit vedoucí pozici Američanka Lindsay Davenportová, na kterou dotírá Francouzka Amélie Mauresmová. O výhru se ale poperou i letos skvělé Rusky, v Los Angeles se jich představí pět. Rusky letos vyhrály tři ze čtyř grandslamových titulů.

Foto: ČTK/AP

Uhájí Američanka Lindsay Davenportová pozici světově jedničky?

Článek

V sezoně plné překvapivých výsledků není snadné najít mezi osmičkou "zdravých" hráček favoritku, která v pondělí ve Staples Centru zvítězí a dostane pohádkový šek na milión dolarů.

Davenportová drží tenisový trůn před Mauresmovou s náskokem 351 bodů. Američance žezlo královny zůstane, bez ohledu na výkony Francouzky, v případě, že postoupí až do finále. "Bude to strhující finiš pro nás i diváky," očekávala Mauresmová.

Francouzka si zvedla sebevědomí tituly v Linci a ve Filadelfii a může pomýšlet na výhru i v Los Angeles. "To by byla třešnička na dortu. Chci si to užít do posledního dne. Tento turnaj mám hned za grandslamy," konstatovala Mauresmová.

Ruský rok nikdo nečekal

Skvělou sezonu prožívají ruské tenistky, které vyhrály tři ze čtyř grandslamových titulů. Do Turnaje mistryň se dostaly Anastasia Myskinová, Jelena Dementěvová, Světlana Kuzněcovová, Maria Šarapovová a Věra Zvonarevová. "Jedna z nich bude ve finále," tvrdil předseda Ruské tenisové federace Šamil Tarpiščev.

Pětadvacetiletou Mauresmovou ve skupině čekají vítězka US Open Kuzněcovová, královna Wimbledonu Šarapovová a Zvonarevová. "Připadám si jako stará dáma proti mladým Ruskám," smála se Francouzka. "Je to ruský rok, to nikdo nečekal," dodala.

Z předních hráček chybí především belgické duo. Dvojnásobnou vítězku Turnaje mistryň Kim Clijstersovou vyřadilo zraněné levé zápěstí a Justine Heninová-Hardenneová ukončila sezonu kvůli viróze. Nekvalifikovaly se Američanky Jennifer Capriatiová a Venus Williamsová, stihla to jen její mladší sestra Serena.

Tři hráčky z Turnaje mistryň spojuje trenér Robert Lansdorp. Šarapovová se s Američanem opakovaně připravovala v South Bay a Myskinová byla jeho žákyní, i když se o něm moc ráda nezmiňuje. V minulosti byla s Lansdorpem v kontaktu i Davenportová.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori