Hlavní obsah

Kaderka nakonec Složila s Navrátilovou na finále pozval

Praha
Aktualizováno

Po vlně kritiky se prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka rozhodl pozvat Martinu Navrátilovou na fedcupové a Pavla Složila na daviscupové finále. Zmiňované významné postavy historie českého tenisu původně vůbec neplánoval Kaderka pozvat, nakonec však nevydržel tlak médií a veřejnosti a povolil. Oběma poslal e-mail, ve kterém píše, že jsou vítáni a budou pro ně připravena místa. Složil ještě v sobotu nabídku přijal a přijede.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ivo Kaderka, předseda Českého tenisového svazu.

Článek

"Odeslal jsem jim osobní e-mail a pozval je do Prahy. A budu rád, když to pozvání přijmou," řekl Kaderka. "Uznal jsem, že pro všechny strany bude lepší klid. V tomhle mimořádném období bychom všichni měli mít společný zájem," prohlásil.

Složil ještě v sobotu Kaderkovu ruku na usmířenou přijal. "Souhlasím, že musíme hráčům připravit příjemné prostředí před jejich zápasy," napsal mimo jiné Složil, který přiletí na finále z Floridy, kde žije. "Jsem rád, že na můj vstřícný krok tak rychle reagoval. Moc si toho vážím. Hlavní je pohoda týmu, klid před zápasy a možnost radovat se z úspěchů našich hráčů," uvedl Kaderka.

V týdnu Kaderka řekl, že pozve jen přátele českého tenisu, mezi které kvůli osobním antipatiím Navrátilovou ani Složila nezařadil. Následně čelil ostré kritice a postoj změnil. "Tohle je výraz vstřícnosti a pokus dát věci do normálu," řekl Kaderka a v mailu pro Složila a Navrátilovou mimo jiné psal: "Budou pro Vás připraveny vstupenky do čestných lóží, kam jako legendy českého tenisu patříte."

Čtveřice, která vybojovala salátovou mísu, bude kompletní

Tenistky obhajují titul v pražské O2 areně proti Srbkám již příští víkend, muži nastoupí proti španělským mistrům také v Praze o čtrnáct dnů později.

Na finále Davisova poháru se tak sejde kompletní čtveřice, která v roce 1980 vybojovala salátovou mísu. V hale budou přítomni Ivan Lendl, Jan Kodeš a Tomáš Šmíd, kteří dostanou ocenění od mezinárodní federace ITF. Složil kvůli menšímu počtu startů v Davis Cupu kritéria ITF pro ocenění nesplňuje.

Kaderka a Složil neměli dobré vztahy od roku 2009, kdy hráli tenisté finále Davis Cupu ve Španělsku. Svaz tehdy legendy na zápas pozval, ale obsah zvacího dopisu se někdejším hvězdám nelíbil a s Kaderkou se kvůli tomu rozhádali.

Reklama

  Medveděv - Lehečka zítra 11 : 00
20240502T11 : 00:00+0200
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv
Lehečka