Hlavní obsah

Ferrer - Janowicz 6:4, 6:3Ferrer ukončil ve finále v Paříži překvapivou pouť Janowicze

Španělský tenista David Ferrer získal v Paříži svůj premiérový titul na turnaji série Masters. V dnešním finále v hale Bercy porazil 6:4 a 6:3 polského kvalifikanta Jerzyho Janowicze, jenž ve francouzské metropoli prožil nejlepší týden v kariéře.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

David Ferrer ukončil ve finále turnaje v Paříži senzační jízdu Poláka Janowicze

Článek

Třicetiletý Ferrer minulou neděli triumfoval ve Valencii a pařížský titul je už jeho sedmý v sezóně. Odpoutal se tak od Rogera Federera, s nímž se dosud dělil o první místo v počtu titulů v roce. Švýcar svůj loňský úspěch z Paříže neobhajoval.

Ferrer se z Francie okamžitě přesouvá přes kanál do Londýna, kde ho v úterý čeká první zápas na Turnaji mistrů. Týden nato by měl být pátý hráč světového žebříčku při předpokládané absenci Rafaela Nadala jedničkou španělského daviscupového týmu ve finále v Praze.

"Byl jsem strašně nervózní, protože jsem měl šanci poprvé vyhrát Masters, ale tak nějak jsem věděl, že teď je řada na mně. Je to jako sen," radoval se Ferrer. Do boje o titul na Masters se dostal počtvrté, předtím dvakrát prohrál s Nadalem a jednou s Andym Murraym. V Paříži mu cestu usnadnila řada favoritů odhlášením či brzkým vyřazením.

Devětašedesátého hráče světa Janowicze už ve finále opustily síly po náročném týdnu, v němž musel absolvovat kvalifikaci a poté v hlavní soutěži porazil pět tenistů elitní dvacítky. Nejcennější výhru zaznamenal 203 cm vysoký rodák z Lodže ve čtvrtfinále, v němž vyřadil úřadujícího vítěze US Open Murrayho.

"Znovu jsem spal v noci jenom čtyři hodiny. Nejsem stroj," omlouval se Janowicz. "Ale jsem na sebe moc pyšný. Byl to neuvěřitelný týden," dodal polský tenisový hrdina. Až do Masters v Paříži bylo jeho maximem na ATP Tour jediné čtvrtfinále ze září v Moskvě, nyní by měl v žebříčku poskočit na 26. místo.

Tenisový turnaj mužů v Paříži (tvrdý povrch, dotace 2,427.975 eur):
Dvouhra - finále:
Ferrer (4-Šp.) - Janowicz (Pol.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Bhúpathí, Bopanna (5-Indie) - Kúreší, Rojer (7-Pák./Niz.) 7:6 (8:6), 6:3.

Reklama

Související témata: