Hlavní obsah

Štěpánek s Berdychem vyhráli čtyřhru, k zisku Davis Cupu chybí českému týmu bod!

Praha
Aktualizováno

Český daviscupový tým má nakročeno k zisku slavné „salátové mísy“! Tenisté Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem v klíčové čtyřhře zdolali španělský pár Marcel Granollers, Marc López po setech 3:6, 7:5, 7:5, 6:3 a výběr kouče Jaroslava Navrátila vede před závěrečnými nedělními dvouhrami nad obhájci trofeje 2:1. Rozhodující třetí bod může v neděli v pražské 02 areně od 13:00 přidat Berdych v duelu se světovou pětkou Davidem Ferrerem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Berdych (vzadu) a Radek Štěpánek se radují z vítězství nad španělským párem Granollers, López a zisku druhého bodu ve finále Davisova poháru.

Článek
Fotogalerie

Finálový souboj případně ukončí Štěpánek s Nicolásem Almagrem. Navrátilova družina dychtí po 32 letech navázat na triumf, o který se v Davis Cupu postarali tenisté pod československou vlajkou v čele s Ivanem Lendlem a Tomášem Šmídem.

Štěpánek po boku Inda Paese Granollerse s Lópezem porazil na Turnaji mistrů v Londýně, ale sobotní důležitý souboj nerozehrál vůbec dobře. Rodák z Karviné jako by se nemohl zbavit problémů se servisem, které ho trápily v pátečním singlu proti Ferrerovi: hned při svém prvním podání vyrobil dvě dvojchyby a Španělé nabídnutou šancí nepohrdli.

Vítězové nedávného Turnaje mistrů v prvním setu kralovali. Perfektně se doplňovali, vytáhlý Granollers drtil český pár servisem a přesnými forhendovými údery, jeho parťák zase v případě potřeby vytáhl bezchybný lob. A tak nebylo divu, že první sadu získali vcelku snadno.

Koncovka dvou setů jako přes kopírák

První šance na obrat svitla domácí dvojici až ve čtvrté hře druhé sady, kdy prolomila Lópezův servis a ujala se vedení 3:1. Vzápětí ale přišel o podání Berdych a náskok byl pryč.  Hra českého páru však rostla, zejména Štěpánek se "dostával do varu", zpřesnil returny a také několikrát soupeře vyškolil lahůdkovými voleji. Za stavu 5:6 ještě Španělé dokázali odvrátit tři setboly, ale čtvrtý už byl nad jejich síly.

Závěr třetí sady nabídl podívanou jako přes kopírák. Znovu Češi vedli 6:5, opět podával López a čelil tentokrát dvěma brejkbolům. První šance ještě skončila po Štěpánkově returnu v síti, druhou příležitost Berdych už na síti neodmít k radosti většiny z téměř 15 tisícovek diváků v hale, mezi nimiž s českou vlajkou nechyběl ani slavný hokejista Jaromír Jágr.

V šesté hře čtvrtého setu padla poslední španělská jistota: svůj servis ztratil i do té doby na podání stoprocentní Granollers. Houževnatý pár z Pyrenejského poloostrova ještě odvrátil dva mečboly, při třetím ho na chvíli spasil chybný výrok lajnového sudího, nicméně opakovanou výměnu a tím i zápas ukončila po 3:19 hodinách řízná Berdychova smeč.

Štěpánek s Berdychem mají v deblu Davisova poháru báječnou bilanci: ze třinácti zápasů prohráli pouze jediný.

Davis Cup - finále: Česko - Španělsko 2:1
Berdych, Štěpánek - M. López, Granollers 3:6, 7:5, 7:5, 6:3on-line

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori