Hlavní obsah

K dalším výhrám potřebujeme i Štěpánka, ví Navrátil po stresu ve Švýcarsku

Ženeva

S šesti výhrami v řadě je nejúspěšnějším českým daviscupovým kapitánem historie. Jaroslav Navrátil by rád neobyčejnou sérii natáhl, jak to jen půjde, ale je mu jasné, že v dalších kolech bude potřebovat kompletní sestavu včetně Radka Štěpánka.

Foto: Valentin Flauraud, Reuters

Nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil (vpravo) objímá Tomáše Berdycha po vítězství nad Švýcary ve čtyřhře.

Článek

Oddechl jste si, že se neopakoval lapsus z prvního kola 2011 s Kazachstánem?

Určitě, já říkal, že můžeme uspět jen tehdy, když jsou v týmu Radek s Tomášem. Nechci podceňovat Lukáše Rosola - s Wawrinkou nehrál špatně a v deblu podal dobrý výkon, ale Radek je někde jinde. Jsou to zkušenosti, je to vynikající deblista, s Tomášem si rozumí a tým táhnou. Jsem rád, že jsme to bez Radka zvládli, i když Švýcarům chyběl zase Federer.

Bude Štěpánek nachystaný na Kazachy?

Udělá pro to maximum, ale je otázka, jak se to bude vyvíjet. Doufám, že budeme kompletní, ale i kdyby ne, tak v té formě co je Tomáš, věřím, že se porážka s Kazachy opakovat nebude. Důležitá bude čtyřhra a chtěl bych tam, pokud by nebyl Štěpánek, vzít deblistu. Mluvil jsem s Lukášem Dlouhým, teď už měl načasovanou cestu do Jižní Ameriky, takže z toho sešlo, ale řekl, že na další zápas je připraven. Aby Rosol měl klid na singl.

To jste tak usoudil po onom rekordním sobotním deblu?

Určitě. Berdych s Dlouhým pár deblů odehráli, Lukáš je zkušený, vrací se zpátky a výsledky jsou slušné. Navíc je dobré, když je jeden singlista odpočinutý.

Máte pocit, že Berdych teď ukázal, že dokáže daviscupový tým táhnout i sám?

Doufám, že to potáhne co nejdéle, ale je to strašně náročné. Bude mu letos 28 a kariéra není do pětatřiceti. Taky může upřednostnit, že chce vyhrát grandslam. Tenhle Davis Cup ho stál hodně sil. Vypětí psychické a fyzické je hodně velké.

Nemáte obavy, že by do Astany v dubnu neletěl?

Může se stát všechno, není to příjemná destinace. Ivo Werner (trenér švýcarského týmu) říkal, že všechno tam bylo v pohodě, ale kuchyně špatná a dva hráči se, s prominutím, posrali. Na to se musíme připravit.

Takže přiberete kuchaře?

Je to možné, budu o tom mluvit s pány Černoškem a Kaderkou. Jsou to náklady navíc, ale myslím, že by to bylo na místě. Je to hodně důležitá věc.

V čem je podle vás Berdych lepší než, řekněme před dvěma lety?

Hlavně se psychicky zklidnil. Jeho hra je vyvážená. Vždycky měl třeba 15 vítězných úderů a k tomu 28 chyb. Teď se uklidnil, hrává pravidelně čtvrtfinále, semifinále. Nedivočí tak, přitom tlačí, zlepšil a trochu změnil servis. Je klidný, soustředěný a má velké sebevědomí.

Vyhrál jste s týmem šestý zápas v řadě. Jak tuhle sérii prožíváte?

Rád bych, aby byla co nejdelší, ale je to pořád o tom být kompletní. Když budeme, můžeme uspět i v letošním roce. Když ne, můžeme mít problémy, připouštím, i v Kazachstánu. Jejich hráči jsou nenápadní, žebříčkově jinde, ale speciálně doma jsou velice silní. I Rakušan Melzer, který podle mě patří do první dvacítky třicítky na světě, tam prohrál hladce. Do Švýcarska jsme jeli s cílem neprohrát a nesoustředit se na baráž. Los je slušný, ale musíme se na to dobře připravit, nepodcenit ten zápas.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori