Hlavní obsah

Rosol - García-López 6:3, 6:2Fantastický Rosol dotáhl životní turnaj v Bukurešti do sladkého konce! Vítězství věnoval zesnulému otci

Bukurešť
Aktualizováno

Vítězná finálová tečka tenisty Lukáše Rosola za životním turnajem! Sedmadvacetiletý daviscupový reprezentant zvítězil na turnaji v Bukurešti i nad Španělem Guillermem Garcíou-Lópezem a slaví úvodní titul na okruhu ATP v kariéře. Rosol na rumunské antuce zvítězil nad soupeřem hladce 6:3 a 6:2 a poprvé se na světovém žebříčku posune mezi prvních čtyřicet hráčů světa. Rosol svůj triumf věnoval nedávno zesnulému otci.

Foto: Radu Sigheti, Reuters

Tenista Lukáš Rosol s trofejí pro vítěze turnaje v Bukurešti. Vpravo přihlíží poražený finalista Guillermo García-López.

Článek

"Není to vítězství jen pro mě. Ale není pro mě lehké to říct. Věnuju ho jedné osobě, která mi byla hodně blízká. Byl to člen mé rodiny..." řekl Rosol s trofejí v ruce, zlomil se mu hlas a rozplakal se. "Přivedl mě k tenisu, byl to můj otec, který zemřel před dvěma týdny. To je pro něj," dodal po chvíli. Rosolův otec Emil skonal před čtrnácti dny v 69 letech po týdnu v komatu.

Brněnský rodák Rosol, jenž se zapsal do povědomí tenisových fanoušků loňskou senzační výhrou nad Rafaelem Nadalem ve Wimbledonu, prožil v Bukurešti životní týden. Nejlepším výsledkem v kariéře byl pro něj už samotný postup do semifinále, ale svou cestu protáhl až na vrchol.

V rumunské metropoli vyřadil tři nasazené hráče - Srba Viktora Troického, francouzského obhájce titulu Gillese Simona a Itala Andrease Seppiho, jenž mu jako jediný na turnaji dokázal sebrat set.

Ve čtvrtfinále a semifinále Rosol odvrátil 18 brejkbolů, ale finále začal ztraceným podáním. Okamžitě si však vzal servis zpět a do konce zápasu už hrozbě ztráty podání nečelil. Na druhou stranu v každém setu připravil Garcíu-Lópeze o dva servisy a utkání zakončil za 67 minut při druhém mečbolu, když soupeř nedokázal vrátit do kurtu jeho tvrdé podání.

Pomohl mu i Davisův pohár

Rosol, jenž před třemi týdny v Kazachstánu při absenci Tomáše Berdycha pomohl českému týmu dvěma body k postupu do semifinále Davis Cupu, se díky vítězství posune z 48. místa žebříčku poprvé do čtvrté desítky. Na pozici české dvojky tak vystřídá Radka Štěpánka.

"Chci se dostat, co nejvýš to půjde. Hledám své limity a věřím, že jdu správnou cestou. Když budu tvrdě pracovat, tak tu cestu najdeme," řekl svěřenec Ctislava Doseděla.

V rumunské metropoli Rosola podporovali kondiční trenér Hynek Frömel a kamarád David Křížek, s kterými se po mečbolu v hledišti objal. "Každé turnajové vítězství je skvělé a zvláště, když jde o první titul. Hodně dobrých hráčů titul nemá, takže jsem rád, že já už ano a doufám, že letos ještě jeden přidám."

K cestě za premiérovým titulem pomohl Rosolovi i Davisův pohár. V Kazachstánu byl poprvé českou jedničkou a pomohl výběru kapitána Jaroslava Navrátila k postupu do semifinále. "Nakoplo mě to. Hrálo jsem s větším sebevědomím, se zdravým sebevědomím a podařilo se mi to dotáhnout až na konec," řekl Rosol.

Tenisový turnaj mužů v Bukurešti (antuka, dotace 467 800 eur):
Dvouhra - finále:
Rosol (ČR) - García-López (Šp.) 6:3, 6:2.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori