Hlavní obsah

Tenistka Cetkovská prožívá na Roland Garros báječný návrat

Paříž

Na deset měsíců se ztratila Petra Cetkovská z tenisového světa. Od loňských olympijských her ji trápilo jedno zranění za druhým, na kurty se vrátila teprve nedávno. A návrat zatím prožívá loni 25. hráčka světového žebříčku báječný, na grandslamovém Roland Garros si poprvé zahraje třetí kolo.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Cetkovská.

Článek

"Vrátit se po zranění a vyhrát nějaké zápasy, to je jiná radost. Možná to je i cennější. Beru to jako odměnu za tu dřinu, čekání a ty bolesti a návštěvy doktorů," řekla osmadvacetiletá tenistka českým médiím v Paříži, kde žije.

Cetkovská se po zraněních vrátila na kurty minulý týden ve Štrasburku a prohrála v 1. kole. Na Roland Garros ale snadno vyřadila Rusku Olgu Pučkovovou a ve středu nečekaně zdolala i její krajanku Anastasii Pavljučenkovovou, turnajovou devatenáctku.

"Nejvíc bych se pochválila za to, že jsem to dokázala dotáhnout. To je nejtěžší, zvlášť s těma holkama výše v žebříčku," řekla po středeční výhře 7:5, 2:6 a 6:4. "Tohle vítězství neznamená, že mi to okamžitě půjde, ale pomůže mi v hlavě," dodala.

Smůla od Londýna

Před rokem prožila Cetkovská povedenou první půlku sezóny, ale vše skončilo na olympiádě ve Wimbledonu. V Londýně si podvrtla pravý kotník, pak měla edém kostní dřeně, v lednu léčila únavovou zlomeninu v levém chodidle.

"Jsem rváč. Ale je pravda, že tam byly těžké okamžiky," vrátila se k dlouhým měsícům trápení. Ke všemu se ještě přidaly bolesti kolen. "Věřila jsem, že se to spraví, a měla kolem sebe tým - trenéra, kondičního trenéra, fyzioterapeuta, doktora, kteří se o mě starali. Nenechali mě spadnout někam dolů," řekla Cetkovská.

Jako Alenka v říši divů

Postup do třetího kola French Open je pro ni velkým grandslamovým úspěchem. Víc dokázala jen předloni ve Wimbledonu, kde hrála osmifinále. "To jsem byla jako Alenka v říši divů a teď je to spíš jako pohádka," usmála se a dodala: "Grandslam na antuce je asi nejtěžší, toho by si měl člověk nejvíc vážit."

V pařížském třetím kole Cetkovská narazí na Robertu Vinciovou. S italskou tenistkou se dosud nestřetla, ale je jí jasné, že může jenom překvapit. "Je to skvělá hráčka, antukářka. Asi to bude souboj kraťasů, dám si na ně pozor," řekla Češka.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori