Hlavní obsah

Vesninová - Hamptonová 6:2, 6:1Vesninová vyhrála wimbledonskou generálku v Eastbourne

Eastbourne/Hertogenbosch
Aktualizováno

Ruská tenistka Jelena Vesninová vyhrála wimbledonskou generálku v Eastbourne. Ve finále porazila 6:2 a 6:1 Američanku Jamie Hamptonovou, která se do boje o titul prokousala z kvalifikace. Mužskou dvouhru vyhrál po bezmála tříhodinové finálové bitvě Španěl Feliciano López, který porazil 7:6, 6:7 a 6:0 druhého nasazeného Gillesa Simona z Francie.

Foto: Gareth Fuller, ČTK/AP

Ruská tenistka Jelena Vesninová s trofejí pro vítězku turnaje v Eastbourne.

Článek

Na cestě do premiérového finále na okruhu WTA Hamptonová vyřadila českou tenistku Lucii Šafářovou i někdejší světovou jedničku Caroline Wozniackou, ale dnes na zkušenější soupeřku nestačila.

Vesninová, která společně s Jekatěrinou Makarovovou vyhrála čtyřhru na Roland Garros, se dnes radovala ze druhého životního triumfu ve dvouhře. Poprvé uspěla na začátku této sezony v Hobartu. Ukázala tak výbornou formu před Wimbledonem, v jehož prvním kole ji čeká česká tenistka Andrea Hlaváčková.

López se Simonem si úvodní dvě sady podělili ve zkrácených hrách, rozhodující set však už byl plně ve španělské režii. López se tak po třech letech dočkal turnajového titulu, celkově třetího v kariéře. Finalisté, kteří spolu dnes hráli poprvé od roku 2008, budou mít záhy šanci na odvetu. Los je totiž proti sobě svedl v prvním kole Wimbledonu.

Ve finále čtyřhry neuspěla Klára Zakopalová. Po boku Rumunky Moniky Niculescuové se sice v utkání s Naděždou Petrovovou a Katarinou Srebotnikovovu ujala vedení 2:0, ale pak už na kurtu vládla favorizovaná rusko-slovinská dvojice. Turnajové jedničky nakonec vyhrály za hodinu dvakrát 6:3.

Rumunka Halepová vyhrála druhý turnaj WTA za sebou

Rumunská tenistka Simona Halepová triumfovala podruhé za sebou na turnaji WTA. Po úspěchu na antuce v Norimberku vyhrála i na trávě v nizozemském Hertogenboschi, kde ve finále porazila 6:4 a 6:2 čtvrtou nasazenou Kirsten Flipkensovou z Belgie. Premiérového singlového titulu na okruhu ATP se v 31 letech dočkal Nicolas Mahut. Francouzský tenista, který momentálně figuruje až v třetí stovce světového žebříčku, ve finále porazil 6:3 a 6:4 světovou desítku Stanislase Wawrinku.

Dvaadvacetiletá Halepová se před týdnem radovala z premiérového triumfu na okruhu WTA a hned získala další trofej. Dařilo se jí především na returnu. Zkušené belgické soupeřce pětkrát sebrala servis a za 71 minut ji porazila i v třetím vzájemném zápase.

Smutného hrdinu nejdelšího zápasu tenisové historie Mahuta na cestě z kvalifikace k titulu nezastavil ani druhý nasazený Wawrinka. Francouzský tenista zápas rozhodl po dešťové přestávce, která přišla za stavu 3:3 v úvodní sadě. Díky třem vyhraným gamům za sebou získal úvodní sadu a v druhé odskočil na 3:1.

Mahut, jenž se v prvním kole Wimbledonu příští týden utká s českým tenistou Janem Hájkem, pak už při svém podání nezaváhal a třetí finálovou účast na trávě proměnil v titul.

Tenisový turnaj mužů a žen v Eastbourne (tráva):
Muži (dotace 468.460 eur):
Dvouhra - finále:
F. López (Šp.) - Simon (2-Fr.) 7:6 (7:2), 6:7 (5:7), 6:0.
Ženy (690.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Vesninová (Rus.) - Hamptonová (USA) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Petrovová, Srebotniková (1-Rus./Slovin.) - Niculescuová, Zakopalová (Rum./ČR) 6:3, 6:3
Výsledky tenisového turnaje mužů a žen v Hertogenboschi
Muži (dotace 410.200 eur):
Dvouhra - finále:
Mahut (Fr.) - Wawrinka (2-Švýc.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Mirnyj, Tecau (2-Běl./Rum.) - Begemann, Emmrich (Něm.) 6:3, 7:6 (7:4).
Ženy (dotace 235.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Halepová (Rum.) - Flipkensová (4-Belg.) 6:4, 6:2.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori