Hlavní obsah

Tenistu Rosola trápí kyčel, na podzim půjde asi na operaci

Londýn

Tenistu Lukáše Rosola trápí bolest v pravé kyčli a kvůli artróze plánuje, že po zářijovém semifinále Davisova poháru podstoupí operaci. "Trápí mě to několik let. Věděl jsem, že to jednou přijde, a teď se to rapidně zhoršilo," řekl Rosol po pondělní wimbledonské prohře s Němcem Julianem Reisterem 3:6, 6:4, 6:7, 7:6 a 4:6. V Londýně hrál díky lékům tlumícím bolest.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Lukáš Rosol.

Článek

"Nechci se vymlouvat, že jsem prohrál kvůli tomu, ale den před zápasem jsem šel půl hodiny a musel jsem si sednout, jak mě to bolelo," řekl smutně Rosol. "Ještě zkusím odehrát turnaje ve Stuttgartu, Hamburku a Gstaadu, pak US Open a po Davis Cupu zkusím možná operaci. Ještě se domluvím s lékaři," uvažoval.

Pravá kyčel a horší pohyblivost kvůli artróze trápí Rosola delší dobu. Už v roce 2006 slyšel od lékařů, že by měl jít na operaci. "Ale zvykl jsem si na to, bolelo to jen občas a pak se to uklidnilo. Teď se to ale s příchodem na trávu rapidně zhoršilo," řekl Rosol. "Důvodem zhoršení asi bude pohyb na trávě, který je náročnější."

Podle Rosola by mělo jít o artroskopický zásah, který by měl trvat 20 minut. Hráč doufal, že se pak stihne připravit na Australian Open. "Věřím, že to nebude složitá operace, že rehabilitace nebude moc dlouhá a stihnu to," řekl Rosol. "Nejsem rád, že to přišlo, ale bude mi za rok osmadvacet a čtyři pět let snad ještě odehraju."

Zlom přišel v třetí sadě

Před rokem Rosol šokoval Wimbledon výhrou v druhém kole nad Španělem Rafaelem Nadalem a i letos poutal velkou pozornost. S Reisterem, který prošel kvalifikací, ale nehrál podle svých představ. "Měl jsem udělat třetí set, v tom se to zlomilo. Čekal jsem ale, že kvůli té kyčli to takhle může dopadnout. Byl jsem pod práškama, pak přestaly fungovat a vzal jsem si ještě jeden. Kvůli bolesti tomu člověk uhýbá, a když není u míče, tak se to nedá a chybí to tam," řekl.

Přes zranění Rosol neuvažoval, že by Wimbledon vynechal. Důvodem nebyl jen loňský skvělý zápas s Nadalem, ale turnaj jako takový. "To bych musel být vážně zraněný, abych tady nenastoupil. Wimbledon je speciální a hrát tady je skvělé. Nastoupil jsem s tím, že můžu prohrát, a bohužel to bylo v pěti setech," řekl.

Rosol chce zkusit hrát až do Davisova poháru. "Jestli mi to kyčel povolí. Asi budu trávit čas v pohybovém centru pana Koláře a chci se poradit s chirurgem ve Stuttgartu, kde chci zákrok podstoupit," řekl Rosol, který až dosud v kariéře nemusel řešit žádný závažnější zdravotní problém. "Ale tohle už nejde přejít," řekl.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori