Hlavní obsah

Na sedmnáctiletou Duvalovou se konečně usmálo štěstí. Na US Open zaskočila Stosurovou

New York

Když bylo Victorii Duvalové sedm let, držel ji ozbrojený zloděj jako rukojmí, před třemi lety se zase její otec vyhrabal ze závalu po zemětřesení na Haiti. V úterý se sedmnáctiletá americká tenistka dočkala prvního velkého vítězství - na úvod posledního grandslamu sezóny US Open porazila předloňskou šampiónku a jedenáctou hráčku světa Australanku Samanthu Stosurovou 5:7, 6:4 a 6:4.

Foto: Mike Segar, Reuters

Victorie Duvalová v utkání se Samanthou Stosurovou.

Článek

"Ani si nepamatuju mečbol. Ale asi jsem měla velkou radost. A muselo to být vidět, protože jsem skákala jako pominutá," řekla 296. hráčka pořadí WTA, která momentálně trénuje v Bradentonu a radí jí legendární Billie Jean Kingová a slavný trenér Nick Bollettieri. "Jde nám to skvěle. Říkám mu strýčku Nicku," prozradila.

Na Floridu se přistěhovala z Haiti, odkud pocházejí její rodiče. A právě na ostrově v Karibském moři prožila ošklivý zážitek, když ji a její příbuzné držel ozbrojený lupič v domě jako rukojmí. "Není to příjemná vzpomínka, takže se na to snažím moc nemyslet. Ale naštěstí si na to moc nepamatuji a to je dobře," uvedla Duvalová.

Před třemi lety navíc při zemětřesení na Haiti utrpěl její otec vážná zranění, když ho zasypaly trosky domu. Navzdory rozdrcené levé ruce, zlomeným nohám a plícím propíchnutým sedmi zlomenými žebry se však dokázal dostat ven.

Jeho převoz do Ameriky a následnou léčbu poté zaplatila rodina, která znala Victorii z tenisového klubu v Atlantě. Jean-Maurice Duval však stále trpí chronickými bolestmi a levou ruku má ochrnutou.

Chce pomáhat lidem

Možná i proto se Duvalová nesoustředí jen na tenis a chce se věnovat biomedicínskému inženýrství. "Jde mi matematika, všechno se rychle naučím a chtěla bych pomáhat lidem," uvedla. "Táta měl neuvěřitelné štěstí, že je tady stále s námi. Proto si všeho víc vážím," dodala.

Nečekaným vítězstvím na sebe Duvalová upozornila, blesková sláva ji ale nezaskočila. Na tiskové konferenci tak s nadšením vyprávěla o oblíbených postavách z kresleného seriálu SpongeBob SquarePants a o tom, že ještě není na Twitteru. "Slyšela jsem, že tam o mě psal Lil Wayne (americký rapper). Budu se na to muset podívat a asi si rovnou založím účet," prohlásila.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori