Hlavní obsah

Štěpánek s Paesem druhý zápas na Turnaji mistrů prohráli. Nestačili na Verdasca s Marrerem

Londýn
Aktualizováno

Deblisté Radek Štěpánek a Ind Leander Paes ve svém druhém utkání na londýnském Turnaji mistrů prohráli. Česko-indická dvojice nestačila na španělský pár David Marrero a Fernando Verdasco, kterým podlehla 4:6 a 6:7. Vítězové už mohou slavit postup do semifinále, Štěpánek s Paesem o něj budou bojovat v pátek.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Radek Štěpánek a Leander Paes (vpravo) svůj druhý zápas na Turnaji mistrů s Davidem Marrerem a Fernandem Verdascem prohráli.

Článek
Fotogalerie

Česko-indické dvojici, která loni hrála na Turnaji mistrů semifinále a letos ovládla US Open, nevyšel první set. Zejména Verdasco přidával body pro španělskou dvojici, výborně podával a nechyboval na síti. Ve druhé sadě se Štěpánek s Paesem zlepšili, ale v tie breaku byli Španělé o dva body lepší.

"Tahali jsme od začátku za kratší konec," řekl Štěpánek, jemuž už fandila v londýnské O2 aAreně i přítelkyně Petra Kvitová. "Verdasco využil svoji levačku. Dostával se k rotovaným forhendům, které se na síti, když zahrajete slabší volej, těžko brání. Častěji jsme byli pod tlakem a bylo to složitý," řekl Štěpánek.

Štěpánek s Paesem zabojují o postup v pátek proti jiné španělské dvojici a obhájcům titulu Marcelu Granollersovi s Markem Lópezem, které loni ve skupině porazili. "Nemají agresivního hráče, jako je Verdasco. Bude to jiné utkání, musíme se soustředit na sebe a proměnit to," řekl čtyřiatřicetiletý Štěpánek.

Nadal zakončí sezónu jako světová jednička

Rafael Nadal zakončí potřetí v kariéře tenisový rok jako světová jednička. Španělský hráč si definitivně zajistil první místo v žebříčku pro rok 2013 po středeční výhře na Turnaji mistrů v Londýně nad Švýcarem Stanislasem Wawrinkou dvakrát 7:6. Bez ohledu na výsledek pátečního zápasu s Tomášem Berdychem už má jistý postup do semifinále.

Dnes večer se na Turnaji mistrů představí ve svém druhém utkání i Berdych proti dalšímu zástupci španělského tenisu Davidu Ferrerovi. Zápas poražených hráčů z úvodního kola začne ve 21:00 SEČ. Výhra Nadala nad Wawrinkou dostala Berdycha do nelehké pozice. Český hráč musí Ferrera porazit, aby se udržel ve hře o semifinále. Porážka by znamenala konec nadějí na postup.

Levou rukou hrající Nadal se letos vrátil na kurty po zranění ve skvělé formě. Od února vyhrál deset turnajů včetně grandslamových Roland Garros a US Open. Díky tomu sesadil začátkem října z pozice světové jedničky Srba Novaka Djokoviče.

Právě Djokovič měl ještě teoretickou šanci Nadala na Turnaji mistrů o post prvního hráče světa připravit, ale Španěl potřebné dvě výhry přidal už ve skupině.

"Skončit rok jako světová jednička, to je perfektní scénář, ale je to ohromně těžké, protože na okruhu je nespočet silných soupeřů," řekl v rozhovoru na kurtu Nadal, který ukončil rok na pozici krále tenisu rovněž v letech 2008 a 2010. "Prožívám neuvěřitelný návrat, který bych bez svého týmu nikdy nedokázal," dodal Španěl.

Nadal jako třetí tenista hrající levou rukou ukončil rok jako jednička minimálně třikrát. Před ním to dokázali slavní Američané Jimmy Connors (5) a John McEnroe (4). Rekord drží Američan Pete Sampras, který zakončil sezónu v čele pořadí šestkrát.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 6 miliónů dolarů):
Čtyřhra:
Skupina B:
Marrero, Verdasco (6-Šp.) - Štěpánek, Paes (7-ČR/Indie) 6:4, 7:6 (7:5)
Peya, Soares (2-Rak./Braz.) - Granollers, M. López (4-Šp.) 3:6, 6:4, 10:5.
Dvouhra:
Skupina A:
Nadal (1-Šp.) - Wawrinka (7-Švýc.) 7:6 (7:5), 7:6 (8:6)
Utkání Berdych - Ferrer najdete ZDE.
Tabulka:
1.Nadal2204:02
2.Berdych2113:21
3.Wawrinka2112:31
4.Ferrer2020:40

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori