Hlavní obsah

Australian Open očima českého fanouška: Připravte se na průvan v peněžence

Melbourne

Šetřit, šetřit, šetřit. Tohle platí, pokud chcete dýchat vzduch společně s nejlepšími tenisty na jednom z nejslavnějších turnajů světa. Mezi Top 4 patří bitvy v Melbourne. Australian Open - The Grand Slam of Asia/Pacific - tak zní oficiální název lednových klání u protinožců. Na jednom místě světová elita, která má v zádech rozpočet třiatřicet miliónů dolarů. Vše se musí zaplatit a vše není jen na sponzorech. Své přiloží i fanoušek. A ten český se prohne, pokud zavítá a chce usednout do Rod Laver Areny.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Fanoušci na Australian Open v Melbourne Parku.

Článek
Fotogalerie

Jestliže vynecháme zpáteční letenku, která přijde bratru na osmadvacet tisíc, fanoušek musí zakoupit lístek, který od prvních kol stojí pár desítek dolarů, s postupující fází turnaje ale jeho cena bobtná a naskakuje jako při dobře řízené aukci. Páteční semifinále Nadala s Federerem bylo beznadějně vyprodané už dva dny dopředu, přitom za vstupenku musel zájemce zaplatit tři sta dolarů. Ale vidět bitvu gigantů se vyplatí i za částku, která je pětinou průměrné české mzdy. Akorát s tím rozdílem, že v případě bitvy Španěla se Švýcarem byla po 2,5 hodinách pryč.

Ale ani při vyprodaných zápasech není nic ztraceno, do areálu se dá vkročit mnohem levněji. Vstupenka za 29 dolarů a fanoušek má celou působivou atmosféru na dosah. Může kamkoliv, může si cokoli koupit, jen nesmí usednout na sedačku dvou největších arén. A tam se právě konají ty nejlíbivější a nejvyhledávanější zápasy. I tak není ještě nic ztraceno. Fanouškovská zóna, obří obrazovky a jste jen padesát metrů od bitvy, kterou nevidíte sice na vlastní oči, ale pomocí techniky zprostředkovaně. "Sice to není jako na sedačce v aréně, ale i tak nelituju, atmosféra byla skvělá," nebyla rozmrzelá po vyprodání lístků na Nadala s Federerem česká fanynka Lenka, která sice neutratila za lístek, ale stejně moc neušetřila.

Stačilo koupit dvě třetinková piva a dvě klobásy v rohlíku. Usměvavá obsluha si na české koruny řekla v přepočtu o sedm set. "Je to dražší, to jo, u nás by s takovou cenou asi neuspěli, ale tohle nemůžeme porovnávat. Když už sem člověk jede, tak musí počítat, že tady budou i jiné ceny," nenechala se otrávit Lenka, která si dovolenou u protinožců zpestřila právě návštěvou Melbourne.

Ručník za tisíc

Pro australského fanouška nejde o ceny, které jsou nadsazené, pivo v této cenové relaci je zde standardní v každém baru i hospodě. Kdo přijede, nesmí zkrátka přepočítávat, jinak by nejedl, nepil, nic nekoupil. Párek v rohlíku stovka, kopeček zmrzliny za devadesát. Mikina? To je dvanáct stovek, tričko sedm set, ručník, který používají hráči, za tisícovku, to vše vložit do batohu za necelých devět set a může se jet zase domů. A vše může začít nanovo. Šetřit, šetřit a šetřit, Za rok se Australian Open hraje znovu. Anebo zavítat někam blíže... Londýn, Paříž?

A hráči, hráčky? To je jiná kategorie. Ti tohle neřeší, oni jsou ti, kteří se ukazují a za to dostávají štědře zaplaceno - vítěz a vítězka získají 2 650 000 dolarů, což je? To ať si každý přepočítá sám, jde částku, která bere dech. I ten hráč, který přejde přes první kolo, tak mu na účet připutuje třicet tisíc dolarů. Ale konec snění... jde se šetřit.

Ceny na Australian Open
Pivo 0,33 l8 dolarů - 140 korun
Voda 0,5 l4,2 - 73,5
Párek v rohlíku6 - 105
Oříšky4 - 70
Čokoláda5 - 87,5
Kopeček zmrzliny5,2 - 91
Ryba s hranolky15 - 262,5
Klobása11 - 192,5
Tričko40 - 700
Hráčský ručník59 - 1032,5
Láhev na pití15 - 262,5
Přívěsek tenisák10 - 175
Batoh50 - 875
Mikina70 - 1225
Tenisák Jumbo35 - 612,5
(poznámka: australský dolar za 17,5 koruny podle aktuálního kurzu)

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori