Hlavní obsah

Svaly a zabijácké pohledy. Premiéry proti Sereně bývají brutální

Stanford/Praha

Už to má za sebou a věru se nemusí za svůj výkon stydět. Karolína Plíšková si na turnaji ve Stanfordu odbyla premiérový zápas proti jedné z nejlepších tenistek historie Sereně Williamsové. Aura sedmnáctinásobné grandslamové vítězky ale fungovala, i když se dvaatřicetiletá Američanka na kurty vrátila po skoro měsíční pauze.

Foto: Beck Diefenbach, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková (vpravo) si po zápase podává ruku s Američankou Serenou Williamsovou.

Článek

Výsledek 5:7, 2:6 nevypadá nikterak zoufale, řada krajanek Plíškové má na debut proti Sereně hrůzostrašnější vzpomínky. Před dvěma lety nadělila Williamsová v osmifinále US Open Andree Hlaváčkové hned dva kanáry. Stříbrná medailistka z olympijského deblu měla sice pár gamebolů, jenže na jejím kontě neustále zívala nula.

„Když to bylo 0:6, 0:4, 0:30, tak jsem si pomyslela: Nehraju sice na skóre, ale jeden game by neškodil," posteskla si Hlaváčková, jenže Serena ohledy nebrala. „Měla absolutně bezchybný den. Všechno jí sedlo. Myslíš si, že máš šanci? Nemáš. A zase a zase. Tak si se mnou hrála," popisovala Hlaváčková. „V několika gamech jsem byla blízko, ale ona vždycky zahrála brutální balón."

Ani dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová si ze svého debutu proti nejlepší tenistce planety neodnesla příjemné zážitky. Jako devatenáctiletá se v melbournské výhni ocitla tváří v tvář nabušené a svalnaté favoritce. Zvládla uhrát tři gamy.

„Bylo to brutální, vybalila to na mě zostra. Jako zkušenost bylo dobré zahrát si zápas, který jsem prostě nemohla vyhrát. Člověk se těší, ale zároveň ví, že sám musí hrát na sto procent, zatímco ona dokonale hrát nesmí," řekla Kvitová, jež má s Williamsovou bilanci 0:5.

Není v tom ale z momentální světové špičky sama. Dvojka Li Na prohrává se Serenou 1:11 na vzájemné zápasy, trojka Simona Halepová 0:3. Agnieszka Radwaňská se moc nechlubí se skóre 0:8, Maria Šarapovová má bilanci 2:16 a Viktoria Azarenková 3:14. Každá výhra nad Williamsovou je pro její přemožitelku unikátem, nevšedním svátkem, na který se vzpomíná.

Z Češek vyzrála na Serenu jen Koukalová

Z českých tenistek, jež jsou na okruhu WTA, se to proti Sereně podařilo pouze Kláře Koukalové, tehdy ještě Zakopalové, před pěti lety na antuce ve španělské Marbelle. Před zápasem si Češka, které na žebříčku patřilo 95. místo, nedělala proti světové jedničce přehnané naděje.

„Serena na mě koukala jako zabiják. To jsem se až bála. Ale trošičku jsem doufala, že by to vyjít mohlo. Věděla jsem, že je napůl zraněná. Říkala jsem si: rozběhej ji a hraj do bekhendu," popisovala Češka taktiku, která vedla k výhře 6:4, 3:6. 6:1.

Často se ale stává, že výhra nad Williamsovou tenistku natolik vykolejí, že není schopná výsledek vzápětí potvrdit. „Strašně špatně jsem se o den později soustředila. Vždyť já byla po zápase se Serenou tak rozrušená, že jsem vůbec nemohla spát," potvrdila Koukalová.

I když královna světového žebříčku neprožívá ideální sezónu, výhry nad ní budou mít nadále punc senzace a všichni se po nich budou ptát: „Co je to se Serenou?"

České debuty proti Sereně Williamsové:
Klára Koukalová 2:6, 2:6Lowell 2003celková bilance 1:4
Iveta Melzerová 5:7, 1:6Lowell 2003bilance 0:3
Lucie Šafářová 3:6, 6:3, 6:7Hobart 2007bilance 0:6
Petra Kvitová 2:6, 1:6Australian Open 2010bilance 0:5
Lucie Hradecká 3:6, 6:7Cincinnati 2011bilance 0:2
Barbora Záhlavová-Strýcová 0:6, 4:6Australian Open 2012bilance 0:2
Andrea Hlaváčková 0:6, 0:6US Open 2012bilance 0:1
Karolína Plíšková 5:7, 2:6Stanford 2014bilance 0:1

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík