Hlavní obsah

Že by mě trénoval Lendl? Už jsem nad tím přemýšlel, překvapil Berdych

New York

Ani v letošním roce se českému tenistovi Tomáši Berdychovi nepodaří získat vytoužený titul na grandslamovém turnaji. Na US Open mu podobně jako ve Wimbledonu stopku vystavil Chorvat Marin Čilič a sedmý hráč světa v pozápasovém interview připustil, že přemýšlel nad tím, že by oslovil někdejšího skvělého tenistu a bývalého trenéra Andyho Murrayho Ivana Lendla.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Tomáš Berdych uvažuje nad tím, že by oslovil Ivana Lendla.

Článek

„Je to něco, nad čím jsem rozhodně už přemýšlel. Myslím, že to potřebuje správné načasování. Uvidíme. Doufám, že ten čas přijde. Držte mi palce," vzkázal Berdych krátce po porážce od vytáhlého Chorvata.

Lendl má za sebou úspěšné trénování Brita Murrayho, jehož dovedl k výhře ve Wimbledonu a na US Open a k vítězství na olympijských hrách. Letos v březnu ale ostravský rodák spolupráci přerušil kvůli nedostatku volného času. „Lidé se mě ptají, jestli bych ještě trénoval. Možná, pokud by byla vhodná situace. Musí to být někdo, u koho cítím, že mu mohu něco nabídnout," prohlásil Lendl nedávno.

Berdych patří do úzké světové špičky už čtyři roky, titulů však oproti dalším špičkovým tenistům sbírá jen málo. V loňském roce žádný, letos zatím jen turnaj v Rotterdamu, v němž shodou okolností ve finále zdolal svého čtvrtečního soupeře Marina Čiliče. Ale na tomto halovém turnaji nestartoval ani jeden z obávané trojky Nadal, Djokovič, Federer.

Svěřenec Tomáše Krupy nejvíc lační po vítězství na jednom z turnajů velké čtyřky. A jak se zdá, vážně teď uvažuje o tom, že by do svého týmu přivedl česko-americkou tenisovou legendu. Dlouholetá spolupráce s Krupou totiž k výrazným výsledkům na okruhu ATP nevede.

Servis a mizerný start podrazily Berdychovi nohy

Sedmý hráč světa na čtyřech největších turnajích neuspěje ani letos. Na posledním z nich, US Open, ho zastavil Čilič. Berdych po zápase litoval zejména špatného vstupu do zápasu a nepohody na servisu. „Začal jsem hodně špatně, pak se do zápasu člověk špatně dostává. A já navíc neměl žádný servis. Když máte svou hru založenou na servisu, je těžké v průběhu přebudovat taktiku a hrát jinak. Já dnes neměl ani trochu svůj den. Ale takový je tenis, musím na to zapomenout a jít dál," vyprávěl český hráč.

„Nehraju svůj nejlepší tenis a stále jsem schopný se probojovat do čtvrtfinále grandslamu, to je povzbudivé. Mohu se od toho odrazit vpřed. Nikdo nezná dokonalý recept na to být neustále úspěšný, všichni se o to pokoušíme. I já to musím zkoušet dál, tvrdě pracovat a jít si za tím," věří Berdych.

Chorvat podle Berdycha podal vynikající výkon a postup mezi poslední čtyři si zaslouží. „Rozhodně hrál velmi dobře. A rozhodně si zaslouží být v semifinále. Hraje skvělý tenis, má za sebou nejlepší sezónu v kariéře," řekl Čech na adresu šestnáctého hráče světa.

Čilič vyřadil Berdycha už z druhého grandslamového turnaje v sezóně, poprvé se mu to podařilo v anglickém Wimbledonu. „Podle výsledku by se mohlo zdát, že šlo o podobný zápas. Ale bylo to jiné. Jiný příběh, jiné místo, podmínky, jiný povrch. Ale jasně, znovu vyhrál. Hraje opravdu dobrý tenis. Co víc říct? Vrátit se do práce a příště být zase silnější," upíná se Berdych k lepším zítřkům. Pomůže mu k nim i Lendl?

Pomohl by trenér Ivan Lendl Tomáši Berdychovi?
Ano
91,8 %
Ne
8,2 %
Celkem hlasovalo 8011 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori