Hlavní obsah

Je to zázrak! jásal Čilič po triumfu na US Open. Celé Chorvatsko je na nohou a slaví

New York

„Neuvěřitelné, prostě zázrak,“ hledal co nejtrefnější slova po svém životním triumfu na US Open chorvatský tenista Marin Čilič, jenž v newyorském finále smetl Japonce Nišikoriho třikrát 6:3. Jeho proměněný mečbol zároveň odstartoval masivní oslavy po celém Chorvatsku, které prožívalo jeho finálový boj, jako by šlo o titul z fotbalového MS.

Foto: Mike Segar, Reuters

Obrovská radost Marina Čiliče po finálovém vítězství nad Japoncem Keiem Nišikorim.

Článek

„Už jsem stihl mluvit s rodinou a pár dalšími lidmi. Říkali mi, že si neumím představit, jak se u nás slaví. Všichni byli nalepení u televize a teď je tam atmosféra jak během fotbalového mistroství světa. Za tuhle podporu posílám velký dík, udělala mě ještě silnějšíma hladovějším po vítězství. Pro mě je to speciální den, ale pro celé Chorvatsko znamená snad ještě víc," rozpovídal se po zápase čerstvý šampión.

Rodák z Meďugorje v západní Hercegovině, jenž na konci minulé sezóny uspěl s odvoláním proti trestu za doping (trest mu byl zkrácen), přitom před turnajem rozhodně nepatřil mezi favority, nefiguroval ani v první desítce žebříčku a už v osmifinále byl na pokraji vyřazení v utkání s Francouzem Gillesem Simonem. Jenže soupeře v pětisetové bitvě nakonec zlomil a následně smetl Tomáše Berdycha, Rogera Federera i Keie Nišikoriho bez ztráty setu.

„Od pátého setu se Simonem jsem začal hrát naprosto neuvěřitelně. Vedl jsem si výborně i proti těm nejlepším hráčům. Pro mě je teď naprosto neuvěřitelné, že se můžu nazývat grandslamovým šampiónem. Je to zázrak," radoval se pětadvacetiletý Chorvat.

Ivaniševiče v oslavách netrumfne

Na jeho triumfu má pochopitelně velký podíl kouč Goran Ivaniševič. „Goran přinesl do týmu pohodovou atmosféru a hlavně obrovské množství znalostí, které mi předává. Zdůrazňuje mi, že moje hra musí být hlavně agresivní. Nemůžu hrát příliš takticky, dříve jsem se příliš zabýval taktikou a nesoustředil jsem se na vlastní hru. Od začátku spolupráce s ním jsem ale kompletně svoje myšlení během zápasů překopal," vyzdvihl zásluhy trenéra.

Wimbledonský šampión z roku 2001 dovedl svého svěřence po roční spolupráci k životnímu triumfu. Ivaniševiče vítalo před třinácti lety v Chorvatsku po slavném triumfu čtvrt miliónu lidí a Čiliče dost možná čeká po příjezdu do vlasti podobná sláva.

„Každý Chorvat i teď přesně ví, kde byl před třinácti lety, když hrál Goran wimbledonské finále, protože pro celé Chorvatsko to byla ohromná událost, všichni jsme věřili, že tam po tolika letech dokáže zvítězit. Já jsem byl v té době malé dítě, byl jsem přikovaný u televize," zavzpomínal Čilič.

Svého kouče ale v oslavách trumfnout nehodlá. Impulzivní Ivaniševič se totiž ve své domovině radostí svlékl a skočil do moře. „Tohle nepřekonám (smích). Jedu totiž hlavně hrát Davis Cup," připomněl novopečený vítěz z Flushing Meadows, že ho čeká boj o účast Chorvatska v elitní skupině Davis Cupu proti Nizozemsku.

Prvotní oslavy tak musí stihnout velmi rychle, pak může přemýšlet o tom, co udělá s vítěznou prémií ve výši 3 miliónů dolarů (zhruba 63 miliónů korun). „Už zítra odlétám, takže oslavu musíme stihnout dnes. Bude probíhat asi po celém Manhattanu (smích). A prémie? O tom moc nepřemýšlím. Je to hodně pěkný a velký dárek. Určitě se o ni podělím se svým týmem, protože si zaslouží," dodal Čilič.

Reklama

  Medveděv - Lehečka zítra 11 : 00
20240502T11 : 00:00+0200
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv
Lehečka