Hlavní obsah

Rozlosováno. Berdych zahájí semifinále Davis Cupu s Gasquetem, na Tsongu má vyrazit Rosol

O programu semifinále je jasno. První bod českých tenistů ve Francii zkusí získat Tomáš Berdych. Jednička obhájců titulu v Davis Cupu rozehraje boj o finále s Richardem Gasquetem na antuce centrkurtu v Roland Garros v pátek od 10.30 h (vysílá ČT Sport). Pak se Lukáš Rosol, který dostal přednost před Radkem Štěpánkem, pokusí překvapit Jo-Wilfrieda Tsongu. O pořadí zápasů rozhodl dnešní los v Paříži.

Foto: Chuck Burton, ČTK/AP

Český tenista Lukáš Rosol s trofejí pro vítěze nedávného turnaje ve Winston-Salemu.

Článek

Češi už v soutěži vyhráli jedenáctkrát za sebou a usilují o třetí finále za sebou, což se naposledy povedlo Austrálii v letech 1999 až 2001. Francie Davis Cup sice vyhrála už devětkrát, ale ten poslední už před třinácti lety.

"Po prvním dnu potřebujeme stav 1:1 a být pak úspěšní ve čtyřhře," nastínil kapitán Jaroslav Navrátil své představy o vysněném průběhu zápasu.

Berdych má s Gasquetem, jednadvacátým hráčem žebříčku, negativní bilanci (3:5). Loni se spolu střetli dvakrát a každý jednou vyhrál. I na antuce proti sobě nastoupili dvakrát a jednou vyhrál jasně Berdych a podruhé prohrál.

Navrátil se na pozici dvojky rozhodoval mezi Rosolem a Štěpánkem a poprvé se odvážil upřednostnit Rosola. Pětatřicetiletého Štěpánka bude na antuce šetřit na čtyřhru a na případnou rozhodující závěrečnou nedělní dvouhru. I v anketě na Sport.cz se fanoušci vyjádřili pro Rosolovo nasazení.

Důvod je jasný! Devětadvacetiletý tenista v létě vyhrál turnaj ATP ve Winston-Salemu a na antuce, jeho oblíbeném povrchu, došel ve Stuttgartu do finále. S dvanáctým hráčem světa Tsongou se střetl zatím jednou a v Dubaji předloni prohrál.

Do čtyřhry Navrátil nahlásil zbylé členy týmu Štěpánka a Jiřího Veselého, ale hrát podle všeho budou Štěpánek s Berdychem, kteří mají v Davis Cupu skvělou bilanci 15 výher a jediné prohry. "Tady je čeká asi nejtěžší debl, který dosud odehráli," odhaduje Navrátil.

Češi se s Francií střetnou popatnácté, bilance je 7:7. Naposledy v roce 2009 v prvním kole v Ostravě zvítězila dvojice Berdych, Štěpánek poměrem 3:2. Výhoda domácího prostředí bývá v poslední době ve vzájemných duelech těchto soupeřů klíčová, platilo to vždy v posledních pěti zápasech.

Los semifinále Davisova poháru Francie - ČR (antuka, Roland Garros):
Pátek (10:30):
Gasquet (21.) - Berdych (6.)
Tsonga (12.) - Rosol (27.)
Sobota (14:00):
Benneteau, Monfils - Štěpánek, Veselý
Neděle (10:30):
Tsonga - Berdych
Gasquet - Rosol
Los semifinále Davisova poháru Švýcarsko - Itálie (tvrdý povrch, hala v Ženevě):
Pátek (13:00):
Federer - Bolelli
Wawrinka - Fognini
Sobota (13:00):
Federer, Wawrinka - Lorenzi, Seppi
Neděle (12:00):
Federer - Fognini
Wawrinka - Bolelli
Jak dopadne semifinálový duel Francie - Česko?
Vyhrají Češi
66,8 %
Vyhrají Francouzi
33,2 %
Celkem hlasovalo 15827 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.