Hlavní obsah

Slovenští tenisté chtějí v Davisově poháru poprvé do semifinále

BRATISLAVA

Slovenští tenisté chtějí s podporou bratislavského publika poprvé postoupit do semifinále Světové skupiny Davisova poháru. Šanci naplnit tuto touhu mají od pátku do neděle na tvrdém povrchu v Národním tenisovém centru, kde se ve čtvrtfinále střetnou s oslabeným Nizozemskem. Nejsledovanějším duelem bude zápas Austrálie s Argentinci, Rusko pak hostí Francii a Chorvatsko se utká s Rumunskem.

Foto: ČTK/Samuel Kubáni

Dominik Hrbatý by měl být oporou slovenských tenistů.

Článek

Slováci v 1. kole nečekaně vyřadili obhájce titulu Španělsko a potřetí hrají daviscupové čtvrtfinále. V předchozích dvou případech prohráli v roce 1999 v Rusku a o rok později v Brazílii. "Teď hrajeme poprvé doma, což by nám mohlo pomoci," řekla slovenská jednička a 26. hráč světa Dominik Hrbatý.

Nizozemci přijeli do slovenském metropole bez Sjenga Schalkena, který byl ústřední postavou při výhře nad Švýcarskem. "Přesto je nesmíme ani trochu podcenit, musíme se koncentrovat na každý zápas a jít za naším cílem," uvedl Hrbatý, kterého ve dvouhrách doplní třiadvacetiletý Karol Beck.

Na špatný kurt se "šmirglem"

Kapitán "Oranjes" Tjerk Bogtstra má k dispozici Raemona Sluitera, Petera Wesselse a pro čtyřhru zkušeného Paula Haarhuise. "V této sestavě nejsme favority, ale mám hráče, kteří se umějí motivovat ve správnou chvíli," řekl Bogtstra.

V průběhu přípravy se museli slovenští tenisté vypořádat i s nezvyklou úpravou povrchu, protože kurt byl v některých místech rychlejší než jinde. "Tak jsme to museli přetřít. Vzali jsme šmirgl, aby rychlost kurtu byla všude stejná. Myslím, že je to už v pohodě a kurt je ve vynikajícím stavu," řekl Hrbatý. Austrálie spoléhá na trávu

Vítěz narazí na lepšího z dvojice Austrálie - Argentina. Na trávě v Sydney vede domácí tým Lleyton Hewitt, který se v první dvouhře střetne s Guillermem Coriou. "Když pominu Rogera Federera, máme nejlepší hráče na trávu," řekl australský kapitán John Fitzgerald.

Argentinci spoléhají na Davida Nalbandiana, který bude hrát dvouhru a společně s Marianem Puertou i čtyřhru. "Mám takový pocit, že tady vyhrajeme," nechal se slyšet Nalbandian. Rusové bez Safina

Rusko připravilo na Francouze antuku v hale, ale musí se obejít bez Safina, který je po operaci kolena. Nikolaj Davyděnko mám bolavé zápěstí, do zápasu však nastoupí. "Budu připraven podat po rehabilitaci solidní výkon," řekl Rus.

Šamil Tarpiščev by se rád stal prvním kapitánem, který dovede v jednom roce k vítězství fedcupové i daviscupové družstvo. S ženami už postoupil do finále, v soutěži mužů to bude mít těžší.

Francouzi spoléhají na devatenáctiletého Richarda Gasqueta, který nastoupí v Davisově poháru poprvé v kariéře, a o čtyři roky starší Paula-Henriho Mathieua, strůjce výhry nad Švédy.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori