Hlavní obsah

Berdych - Isner 6:1, 6:4Berdych smetl Isnera a v semifinále jde na Kližana, který vyřadil Nadala. O finále bude hrát i Kvitová

Peking
Aktualizováno

Tenistu Tomáše Berdycha nezastavil na turnaji v Pekingu ani John Isner, s nímž si česká jednička zahrála na čínském podniku debl. Rodák z Valašského Meziříčí vyhrál nad Američanem 6:1, 6:4 a postoupil do semifinále, kde se střetne se Slovákem Martinem Kližanem, který nečekaně vyřadil Španěla Rafaela Nadala 6:7, 6:4, 6:3. V ženském pavouku se dařilo Petře Kvitové, která ve čtvrtfinále zdolala Italku Robertu Vinciovou 7:6, 6:4. Její příští soupeřkou bude Australanka Samantha Stosurová.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Tomáš Berdych nedal ve čtvrtfinále turnaje v Pekingu Johnu Isnerovi šanci.

Článek
Fotogalerie

Třetí nasazený Berdych, jenž turnaj v Pekingu v roce 2011 vyhrál, bude mít v sobotu překvapivého soupeře, který musel na turnaji absolvovat kvalifikaci. Kližan, svěřenec bývalého českého tenisty Martina Damma, totiž poprvé v kariéře pokořil Nadala a o totéž se bude pokoušet proti Berdychovi. Český tenista vyhrál oba dosavadní souboje s Kližanem, letos na US Open a loni na trávě ve Wimbledonu.

Berdych se v Pekingu potkal se skvělou formou. Proti dlouhánu Isnerovi začal ve velkém stylu. Hned na úvod se propracoval k dvěma brejkbolům. První ještě dokázal devětadvacetiletý Američan zásluhou kvalitního servisu odvrátit, druhý ale český tenista už využil a vedl 2:0.

Výborně servíroval a returnoval. Po dvou čistých hrách podával za stavu 5:1 na vítězství v první sadě. Isner se nevzdával, vůbec poprvé v prvním setu si vynutil brejkbol, který ale nevyužil a za 27 minut prohrál hladce 1:6.

Šestému hráči světa Berdychovi se vydařil i vstup do druhé sady. Isnerovi sebral podání a náskok si poté udržoval až do konce. Český hráč, jenž v Pekingu triumfoval před třemi lety, přiživil pátečním vítězstvím své šance na postup na Turnaj mistrů.

Na reprízu nedojde

Repríza duelu Berdych - Nadal se na turnaji v Pekingu po roce konat nebude. Návrat po téměř tříměsíční pauze kvůli poraněnému zápěstí skončil pro španělskou hvězdu ve čtvrtfinále.

"Je to přirozené, když jeden hraje špatně, bez rytmu, nevěří si při úderech, dělá více chyb než obvykle a vlastně ani pořádně neví, jak si chodit pro vítězné míčky," shrnul Nadal, v čem všem byl dnes v Pekingu horší. Nevynucených chyb udělal vítěz 14 grandslamů 37, vítězných fiftýnů měl jen 21.

Loni Berdych na turnaji v čínské metropoli Nadalovi vzdal kvůli zranění zad. Nyní se nečekaně utká s Kližanem, s nímž bojoval pět setů na srpnovém US Open, než zápas 2. kola vyhrál.

Kližan přitom v Pekingu málem ztroskotal už v kvalifikaci. Před šesti dny hned v jejím úvodu ho dělil od vyřazení jediným game, ale zápas s domácím outsiderem Sin Kao (ze stavu 4:6, 1:5) na poslední chvíli otočil. Dnes svěřenec bývalého českého tenisty Martina Damma prohrával s Nadalem už 6:7, 2:4, než předvedl další obrat.

"Věděl jsem, že bude těžké se vrátit během asijské tour, kde jsou kurty rychlé a turnaje našlapané. Nezbývá než se vrátit k tvrdé práci a hrát líp než dneska. Budu rád, když dokončím tuhle sezonu," dodal trpce Nadal po první porážce s hráčem z kvalifikace po deseti letech.

Kvitová si zahraje o titul

V semifinále v Pekingu je i Petra Kvitová, jejíž šňůra vítězných zápasů se natáhla již na osm! Po triumfu minulý týden ve Wu-chanu porazila česká jednička ve čtvrtfinále turnaje v čínské metropoli Italku Robertu Vinciovou 7:6, 6:4 a její příští soupeřkou bude Australanka Stosurová, která postoupila do semifinále poté, co světová jednička Serena Williamsová z USA k utkání ze zdravotních důvodů nenastoupila. V případě titulu v Pekingu by se Kvitová posunula v žebříčku WTA na druhé místo, čímž by vyrovnala osobní maximum z roku 2011.

V utkání s Vinciovou se Kvitová pomalu rozjížděla. Ze začátku chybovala a prohrávala už 1:5. Pak ale zpřesnila hru a pěti gamy po sobě skóre otočila. První set získala skoro po hodině hry v tie breaku po svém třetím esu v utkání. "Takovéto začátky zápasů, to se někdy stává. Ona není zrovna soupeřkou, proti které bych ráda hrála. Má odlišnou hru, která mi vůbec nesedí," konstatovala Kvitová na tiskové konferenci. "Má výborný slice, který mi dělá velké problémy. Když neservíruju, hraje se s ní hodně těžko," dodala na adresu soupeřky, s nímž měla dosud vyrovnanou bilanci 2:2.

I do druhého setu vstoupila Kvitová špatně a prohrávala 0:2, ale ztracené podání získala rychle zpět a za stavu 5:4 šla podávat na vítězství. Málem o servis přišla, oba brejkboly ale rázně odvrátila esy a proměnila první mečbol. Kvitová sice udělala v utkání 43 nevynucených chyb, ale Italku přestřílela vítěznými údery poměrem 33:6.

Stosurová měla postup do semifinále ulehčený, jelikož světová jednička a obhájkyně titulu Serena Williamsová z USA čtvrtfinále vzdala bez boje kvůli zranění levého kolena. Kvitová má s Australankou pozitivní bilanci, vyhrála šest ze sedmi zápasů. Na tvrdém povrchu ovládla všechny čtyři vzájemné duely.

Hlaváčková do finále v deblu

O deblový titul si v Pekingu zahraje Andrea Hlaváčková. S domácí tenistkou Pcheng Šuaj porazily v semifinále rusko-australskou dvojici Alla Kudrjavcevová, Anastasia Rodionovová hladce 6:1, 6:4 a i čtvrtý duel na turnaji vyhrály bez ztráty setu. Poražené duo předtím v dohrávce třísetové bitvy vyřadilo nasazené jedničky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou z Itálie.

Hlaváčková bude hrát o první titul od loňského triumfu na US Open, po němž se rozešla s Lucií Hradeckou. V cestě za 15. deblovou trofejí na WTA Tour jí stojí turnajové dvojky Cara Blacková ze Zimbabwe a Sania Mirzaová z Indie.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):
Muži (dotace 3 755 065 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Isner (8-USA) - Berdych (3-ČR) 1:6, 4:6
Djokovič (1-Srb.) - Dimitrov (5-Bulh.) 6:2, 6:4
Kližan (SR) - Nadal (2-Šp.) 6:7 (7:9), 6:4, 6:3.
Murray (6-Brit.) - Čilič (4-Chorv.) 6:1, 6:4
Semifinálové dvojice:
Djokovič - Murray
Berdych - Kližan
Ženy (5 427 105 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (3-ČR) - Vinciová (It.) 7:6 (7:2), 6:4
Stosurová (Austr.) - S. Williamsová (1-USA) bez boje
Šarapovová (4-Rus.) - Kuzněcovová (Rus.) 6:0, 6:4
Semifinálové dvojice:
Stosurová - Kvitová
Šarapovová - Ivanovičová
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Pcheng Šuaj (5-ČR/Čína) - Kudrjavcevová, Rodionovová (6-Rus./Austr.) 6:1, 6:4
Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 1 373 420 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Raonic (3-Kan.) - Istomin (Uzb.) 7:6 (10:8), 6:3
Nišikori (4-Jap.) - Chardy (Fr.) 6:4, 6:2
Simon (Fr.) - Johnson (USA) 7:6 (7:4), 6:1
Becker (Něm.) - Sock (USA) 4:6, 6:1, 6:4
Semifinálové dvojice:
Becker - Nišikori
Raonic - Simon

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton