Hlavní obsah

Clijstersová nedala Pierceové ve finále US Open šanci

NEW YORK

Belgická tenistka Kim Clijstersová získala po čtyřech finálových nezdarech první grandslamový titul v kariéře. V sobotním finále US Open v New Yorku dvaadvacetiletá hráčka porazila o osm let starší Francouzku Mary Pierceovou 6:3, 6:1. Utkání trvalo jen hodinu a pět minut.

Článek

"Je to úžasný pocit, ani tomu nemohu uvěřit," řekla bývalá světová jednička bezprostředně po zápase. "Dokázala jsem sama sobě, že to zvládnu, že se mohu rovnat s těmi nejlepšími. Je to úžasné, zvlášť po loňském roce, kdy jsem nemohla tak dlouho hrát. Moc to pro mne znamená," dodala.

Pierceová brala porážku s klidem. "Před zápasem jsem se cítila dobře. Byla jsem připravená, těšila jsem se a chtěla jsem vyhrát. Dneska ale rozhodně nebyl můj den," konstatovala a poblahopřála soupeřce. "Kim, moc ti to přeji. Jsi příjemná holka a rozhodně sis vítězství zasloužila," dodala.

Čtvrtá nasazená Clijstersová od počátku zápasu trpělivě vracela údery své soupeřky, občas i s pomocí tradičních gymnastických prvků, které vždy vyvolaly obdivný šum newyorského publika. Pierceová nastoupila s obvázaným pravým stehnem, jež ji trápilo už v předchozím zápasu proti Rusce Jeleně Dementěvové, a snažila se Belgičanku rozběhat. Jenže spousta jejích míčů, které měly dopadnout k čarám, vymezené území dvorce minula.

Clijstersová tak okamžitě získala vedení o dva gamy a při svém servisu se jí bez větších potíží dařilo náskok udržovat. Zato Pierceová si nedokázala vytvořit tlak ani při podání; na atletický pohyb soupeřky, který po prohraném semifinále ocenila i turnajová jednička Maria Šarapovová, marně hledala zbraň.

Hra na síti nepomohla

Zápas, v němž se diváci dočkali především výměn ze základní čáry, se vyrovnal jen v okamžicích, kdy raketu Clijstersové opustila přesnost. Nikdy to ale nebylo nadlouho, první sadu naopak zakončila příliš dlouhým úderem Pierceová.

Francouzka pak odběhla do šatny k ošetření, jenže ani krátká zdravotní přestávka jí tentokrát nepomohla. Hrozbu další ztráty servisu se pokusila odvrátit několika výlety k síti, ale její nepřipravené a nedůrazné útoky Clijstersová bez milosti trestala.

Belgičanka tak v druhé sadě poměrně snadno zvýšila až na 5:1 a v poslední hře ji už nevyvedlo z rovnováhy ani to, že si musela vzít novou raketu a hned s ní zahrála dvojchybu. Při druhém mečbolu nedokázala Francouzka její razantní podání vrátit přes síť a Clijstersová se mohla vydat slavit životní triumf do hlediště za svými blízkými.

Pierceová se vrací do první desítky

Rodačce z Montrealu Pierceové tak zůstaly na kontě dva tituly z grandslamové série. Prvního dosáhla před deseti lety na Australian Open, podruhé zvítězila v roce 2000 na pařížském Roland Garros, kde ji letos ve finále porazila jiná Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová. Do finále US Open se dostala jako první Francouzka v historii a díky svému newyorskému tažení se po třech letech znovu vrátí do elitní desítky světového žebříčku.

Naopak Clijstersová může konečně vymazat z paměti předloňskou porážku ve finále US Open i tři další grandslamové zápasy, v nichž nedokázala udělat poslední krok k titulu. Nad Pierceovou vyhrála i v třetím vzájemném duelu.

Jako nejúspěšnější hráčka na letošních amerických turnajích si navíc Clijstersová ve Flushing Meadows zajistila dvojnásobnou prémii 2,2 milionu dolarů, což je podle agentury Reuters nejvyšší jednorázový výdělek v dějinách ženského sportu. Přitom po operaci zápěstí loni belgická tenistka ztratila skoro celý rok a v žebříčku klesla až na 134. místo.

US Open
Ženy
Dvouhra - finále:
Clijstersová (4-Belg.) - Pierceová (12-Fr.) 6:3, 6:1.
Statistika zápasu:
Esa: 5:1. Dvojchyby: 2:1. Nevynucené chyby: 19:28. Vítězné údery: 16:7. Využité brejkboly: 5 z 11 - 1 ze 4. Celkem získané míče: 58:38. Čas: 1:05 hod.

Reklama

  1 : 2 Andrejevová - Nosková 1 : 2 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová