Hlavní obsah

Agassi i Federer se chystají na tuhý boj

NEW YORK

Souboj generací se chystá na centrkurtu ve Flushing Meadows. Pětatřicetiletý veterán a dvojnásobný vítěz US Open Andre Agassi vyzve v neděli večer stávajícího světovou jedničku Rogera Federera. Švýcar obhajuje loňský titul a pokud neuspěje, stane se Agassi nejstarším vítězem newyorského turnaje za posledních třiatřicet let.

Článek

Agassi, jenž na newyorském turnaji hraje podvacáté za sebou, musel před postupem do finále absolvovat tři pětisetové duely po sobě. Na tiskové konferenci ale sršel dobrou náladou. Na otázku, zda by pro něho nebylo nejlepší, kdyby Federer s Lleytonem Hewittem také hráli pět setů završených Australanovou výhrou v tie-breaku, odpověděl: "Jo, a pak by si mohl cestou z kurtu ještě narazit palec."

Přání se mu sice nesplnilo, i když Federer na čtyřsetové vítězství potřeboval více času, než Agassi na zápas o sadu delší. Američan z deseti vzájemných zápasech porazil Federera jen ve třech prvních. Posledních sedm duelů prohrál a čeká tvrdý boj. "Může to být ještě brutálnější než finále 2002 s Petem Samprasem," připomněl památnou čtyřsetovou bitvu.

Snadnou práci neočekává ani Federer. "Vždycky soupeře rozběhá. Já jsem připraven běhat a budu hrát agresivně, když dostanu šanci," vzkázal soupeři první hráč světového žebříčku. "Je to ale Andre, takže to bude hodně emotivní. Bude to jeden z největších zápasů mé kariéry. Myslím, že bych měl raději hrát dobře," uvedl. "Jaké lepší finále bych si ale mohl přát? Bude to zajímavé, Andre určitě za sebou bude mít vyprodané hlediště největšího centrálního dvorce na světě," dodal.

Federer letos zratil jen tři utkání

Federerovi ale určitě nebude chybět sebevědomí - v letošní sezóně prohrál jen tři zápasy a finálové starty proměňuje už téměř dva roky neomylně v tituly. Od října 2003 vyhrál všech 22 finálových zápasů, k nimž nastoupil. Vítězstvím nad Hewittem, kterého zdolal ve finále US Open loni, navíc zvítězil ve 34. utkání na betonovém povrchu za sebou, čímž vyrovnal Samprasův rekord.

"Ta výzva je jasná. Většina lidí má nějakou slabinu a většina má jen jeden skvělý úder. Federer ale žádné slabiny nemá a výborně hraje několik úderů. To znamená, že mám problém," konstatoval Agassi.

Pokud o jedenáct let mladšího Švýcara porazí, stane se nejstarším grandslamovým šampiónem od roku 1972. Tehdy Australan Ken Rosewall dokázal triumfovat na Australian Open ve věku 37 let a 62 dní.

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.