Hlavní obsah

Suk: Prestiž českého tenisu neutrpí

Čeští tenisté poprvé v historii sestoupili ze Světové skupiny Davisova poháru po barážové prohře 2:3 s Německem. Dramatické utkání v Liberci rozhodlo závěrečné vítězství Tommyho Haase nad Tomášem Zíbem. Kapitán českého daviscupového týmu Cyril Suk ale ze sestupu do nižší skupiny nedělá tragédii. "Nevnímám to tak, že jedním nezdarem poklesne prestiž českého tenisu," říká Suk v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Jak duel v Liberci ovlivnila neúčast zraněné týmové jedničky Jiřího Nováka?

Nikde není napsané, že by Jirka vyhrál všechny svoje zápasy. I při jeho startu bych vzhledem ke kvalitě soupeře viděl naděje padesát na padesát. Papírově bychom sice byli možná silnější, ale to je jen teorie. Vzpomínám si, že jeden čas jsme měli souběžně v týmu Bohdana Ulihracha a Jirku Nováka a jejich výkony se bohužel nesešly pokaždé tak, aby znamenaly vítězství.

Utrpí opuštěním elitní týmové společnosti kredit českého tenisu?

V minulosti tenhle úděl potkal i jiná mužstva. A nezdálo se mi, že by se na ně někdo díval s despektem, že jsou horší, nemají hráče a něco udělala špatně. Ve sportu to tak je. Znovu opakuji, že jsme narazili na velmi těžkého protivníka, který k mému překvapení nebyl v baráži nasazen jako náš celek. Na rozdíl od předešlých baráží, kdy nám při losu přálo štěstí, jsme tentokrát poznali i tu druhou stranu mince. Přesto to nevnímám tak, že jedním nezdarem v Liberci poklesne prestiž českého tenisu.

Ještě k zápasu s Německem. Jak jste prožíval vypjatou atmosféru, která ho provázela?

Všichni si uvědomovali, o co se hraje. Hlavně němečtí hráči Waske i Kiefer to ve svých emocích a reakcích možná přeháněli, ale Kiefer se mi za to přišel omluvit. Našim klukům jsem řekl, ať si německé lavičky nevšímají.

Máte představu o složení daviscupového týmu pro příští sezónu?

Určitě před koncem roku nebo po oznámení losu by se mělo promluvit se všemi hráči. To jsem dělal i doposud. Někteří tenisté jsou přístupnější diskusi, jiní méně. Samozřejmě udělám maximum, aby družstvo bylo co nejsilnější.

Jste připraven i na odmítnutí pozvánky do týmu některými hráči?

Nechám to na nich. Mohou mi říci, že nechtějí hrát horší skupinu, a soustředí se na něco jiného. Pevně ale věřím, že sami cítí, že reprezentace republiky jim za to stojí, aby startovali i v té neatraktivní skupině.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori