Hlavní obsah

Nejlepší v historii? Williamsová se blíží na vrchol

Paříž

Předstírala prý zdravotní problémy, aby soupeřky zmátla. Ploužila se po kurtu, přitom jen blafovala a mlátila do tenisáku se stejnou razancí jako obvykle. Vážně by to měla zapotřebí právě Američanka, která v sobotu získala svůj 20. grandslamový titul? Ať bojovala s nemocí, nebo ne, i v Paříži Serena Williamsová ukázala, že lepší hráčku současný tenis nemá.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Serena Williamsová se mazlí s pohárem pro vítězku French Open.

Článek

Získané grandslamy jsou zpravidla nejlepším argumentem neustále probíhající diskuse tenisových příznivců. Čtyřiadvacet jich má Australanka Margaret Courtová, ale „jenom" jedenáct jich získala v tzv. open éře. Dvaadvaceti „plnohodnotnými" tituly z dvouhry se naopak chlubí Steffi Grafová.

Svalnatá Afroameričanka je na nejlepší cestě, aby přeskočila obě legendy. Vždyť už do konce roku může vyrovnat výkon německé manželky Andrého Agassiho. Wimbledon v minulosti vyhrála pětkrát, US Open šestkrát.

Pokud by se to Sereně podařilo, byla by první ženou po Grafové (1988), která vyhrála všechny turnaje velké čtyřky v jednom roce. „Nemám moc ráda, když mi lidé dávají podobné otázky," prohlásila k tématu Williamsová.

Nejvíce grandslamových výher v open éře (od 1968):
22 Steffi Grafová
20 Serena Williamsová
18 Martina Navrátilová, Chris Evertová
11 Margaret Courtová
9 Monika Selešová
4 Hana Mandlíková
2 Petra Kvitová

Antuka je sice jejím nejméně oblíbeným povrchem, přesto v Paříži vyhrála potřetí a diváky při slavnostním ceremoniálu potěšila francouzštinou, kterou vypilovala s koučem Patrickem Mouratoglouem. V tu chvíli už na ní nebyly vůbec patrné problémy, o nichž pak mluvila na tiskovce.

„V pátek to skutečně nevypadalo dobře, myslela jsem, že vůbec nenastoupím. Když máte chřipku, bolí celé tělo. Nemám žádnou energii," vykládala Williamsová. Do startu Wimbledonu ale scházejí tři týdny a to je dost času na rekonvalescenci. „V posledních dvou letech mi to v Londýně moc nešlo, teď mám možnost s tím něco dělat," oznámila suše Serena.

Pro loňskou šampiónku z All England Clubu Petru Kvitovou je to solidní výzva.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori