Hlavní obsah

Sezóna mi končí v podstatě teď, říká Berdych. Pochvaluje si změny v přípravě

Londýn

První půlrok s novým realizačním týmem má za sebou tenista Tomáš Berdych. Pochvaluje si změny, které mezinárodní kvartet do jeho přípravy přinesl, ale konkrétně hodnotit spolupráci ještě nechtěl.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych prohrál v osmifinále Wimbledonu s Francouzem Gillesem Simonem.

Článek

"Těch věcí je spousta, ale ještě asi nejsme ve správném čase, co jsme si s klukama dali, že by se mělo ukázat to hlavní," řekl Berdych ve Wimbledonu.

Do konce loňského spolupracoval s českou dvojicí - koučem Tomášem Krupou a kondičním trenérem Davidem Vydrou. Po šesti letech se s nimi rozešel a od prosince ho vede Daniel Vallverdu z Venezuely, má dánského fyzioterapeuta Pera Bastholta a dvojici kondičních trenérů - Chorvata Azuze Simčiče a Brita Jez Greena. Vallverdu a Green v minulosti spolupracovali s britským tenistou Andym Murraym.

Devětadvacetiletý Berdych před sezónou řekl, že od nových lidí kolem sebe očekává "čerstvý vítr", aby se posunul dál a mohl se přiblížit k vysněné metě - grandslamovému titulu, který mu uniká, i když je stabilním hráčem světové desítky.

Tréninky jsou vedené jinak

Prvních pět měsíců roku 2015 hrál nejlépe v kariéře. Na Australian Open došel do semifinále, na všech turnajích do května byl minimálně ve čtvrtfinále a zahrál si tři finále. V žebříčku se poprvé, byť jen na dva týdny, stal poprvé světovou čtyřkou. Ale především byla jeho hra zpočátku aktivnější.

Co k tomu vedlo? Jaké změny udělal? "Je to spousta věcí," řekl znovu obecně a k přípravě doplnil: "Tréninky jsou vedené jinak. Je to víc zaměřené na věci, které bylo potřeba zlepšit, nebo ty, které byly mojí zbraní, tak je pilovat dál. Být schopen víc reagovat na situace v zápase podle rozdílných soupeřů."

Opakovaně si pochvaloval taktickou přípravu Vallverdua, který během působení u Murrayho mohl sledovat precizní práci Ivana Lendla v roli kouče britské hvězdy. "Ale k taktické stránce se musí připojit to, že je člověk schopen to realizovat, musí to mít zvládnuté z tréninků," řekl Berdych.

Těžiště je potřeba dostat níž

S tenisovým tréninkem jde ruku v ruce fyzická příprava. Je jasné, že bez kondice nejdou údery realizovat. "Je potřeba, abych vydržel a odehrál dlouhé výměny. Bez tohohle to nemůžete zvládnout, člověka to svede k tomu, že musí hrát víc na riziko. To si myslím, že je pár věcí, které fungují a fungují dobře," uvedl Berdych.

Na Roland Garros říkal, že se cítí ohebnější a dokáže lépe používat tělo. "Jsem velký a těžký, ale je potřeba, abych byl schopen dostat těžiště co nejníž," řekl 196 centimetrů vysoký Berdych, který váží okolo 90 kilogramů. "Když je člověk ohebnější, pohyb je o to snadnější a člověk je na kurtu rychlejší a déle vydrží," uvedl.

Od ledna do pondělního vyřazení ve Wimbledonu odehrál 52 zápasů na okruhu ATP (s bilancí 40:12) a k tomu ještě čtyři duely na exhibicích.

Nabízí se otázka, zda se už neprojevila po takové porci utkání určitá únava a není to důvod, proč na Roland Garros a ve Wimbledonu nepůsobil s takovou jiskrou a razancí jako třeba v Austrálii. "Může to být jeden z důvodů, ale já si to úplně nemyslím, protože jsme měli dobře rozvržený a naplánovaný čas," mínil Berdych.

Příčinu hledal jinde. A to v rozložení tenisové sezóny jako takové. "Už hodně posledních let pro mě sezóna končí v podstatě teď. Jediné volno a čas na přípravu mám přes léto, jinak jedu v podstatě nonstop. Tak to je přehozený, ale má to tak spousta hráčů. S tím se musím vyrovnat," konstatoval Berdych.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton