Hlavní obsah

Kvitová nechtěla lhát, diagnóza ji vyděsila. Některým tenistům ukončila kariéru

Toronto

Nečekaná diagnóza lékařů nejlepší českou tenistku Petru Kvitovou před turnajem v Torontu trochu vyděsila, ale informace o prodělané mononukleóze během jarní části sezóny jí na druhou stranu spoustu věcí vysvětlila. Navzdory prodělané závažné chorobě má od doktorů povoleno hrát, nicméně si musí svůj režim pečlivě hlídat.

Foto: Sport.cz

Česká tenistka Petra Kvitová během přípravy na turnaj v Torontu.

Článek

„Po Wimbledonu jsem strávila pár dnů volna v Monaku a pak jsem začala trochu s tréninkem. Bohužel jsem se dozvěděla, že mi byla diagnostikována mononukleóza, takže je teď pro mě mnohem složitější připravovat se tím správným způsobem, vysvětlovala v rozhovoru pro oficiální stránky WTA.

Tenistka z Fulneku kvůli únavě vynechala už na začátku sezóny turnaje v Indian Wells a Miami. Na kurty se vrátila ale ve velkém stylu, když v Madridu vybojovala titul a navíc získala skalp světové jedničky Sereny Williamsové. Pak přišla čtvrtfinálová účast v Římě, vyřazení ve čtvrtém kole French Open a neúspěšná obhajoba titulu ve Wimbledonu, kde skončila už ve třetím kole.

Ještě předtím se kvůli angíně odhlásila z turnaje v Eastbourne. „Měla jsem angínu a snažila jsem se ji vyléčit. Po Wimbledonu jsem dostala antibiotika. Bohužel ale moc nepomohla a ukázalo se, že můj imunitní systém nebyl v pořádku. Podstoupila jsem další testy, až se ukázala příčina," prozradila.

Mnoho věcí se vyjasnilo

Zpětně se jí tak hodně nepříjemností vysvětlilo: „Mnoho věcí se mi teď objasnilo. Ale samozřejmě si nemůžu být jistá, že kdybych neměla mononukleózu, že bych hrála lépe. To nechci říct, ale alespoň vím, proč jsem se cítila pořád tak unavená."

Není si ale jistá, zda prodělané onemocnění nějak souvisí se zdravotními patáliemi po Australian Open. „Podle testů jsem měla mononukleózu na jaře. Pořád ji v sobě trochu mám, ale mohu s tím hrát. Doktoři mně dali svolení. V tréninku i zápasech si ale musím dávat pozor. Snažím se být co nejlépe připravená," ujišťovala.

Zatím se tedy zdá, že má česká reprezentantka navzdory nemoci i štěstí. Mononukleóza totiž prakticky ukončila kariéru třeba chorvatskému tenistovi Mariu Ančičovi a s velkou pravděpodobností také Švédovi Robinu Söderlingovi. Ale třeba Rogeru Federerovi byla diagnostikována v roce 2008 bez vážnějších dopadů na profesionální kariéru. Před dvěma roky byla objevena také třeba Christině McHaleové či Heather Watsonové.

„Zpočátku jsem z toho byla docela vyděšená. Nevěděla jsem, jestli vůbec budu moct hrát turnaje série US Open. Na druhou stranu je to i pozitivní informace, protože vím, co moje problémy způsobilo. Pořád ale cítím únavu a jsem trochu ospalá. Nevím, jestli jde o jetleg (únava z cestování letadlem), nebo něco jiného," svěřila se dvojnásobná wimbledonská šampiónka.

O nemoci se rozhodla promluvit před torontským Rogers Cupem, aby nemusela lhát o svých ambicích a tréninku ve zbytku sezóny. „Asi by nebylo správné, abych říkala, jak jsem po Wimbledonu tvrdě dřela a přijela jsem sem turnaj vyhrát. Možná tady vůbec nebudu hrát dobře a necítila bych se pohodlně, kdybych pak musela lhát," dodala čtvrtá tenistka světa.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová