Hlavní obsah

Ustojí Nadal na úvod US Open souboj generací? Pořád jsem nebezpečný, ujišťuje

Prožívá sezónu plnou zklamání, během níž nad bývalou světovou jedničkou Rafaelem Nadalem už možná mnozí zlomili hůl. Španělský tenista přesto věří, že na US Open, které startuje dnes, může dojít daleko. Hned na úvod však nebude mít rozhodně snadného soupeře.

Foto: Daniel Reinhardt, ČTK/AP

Rafael Nadal se před US Open cítí dobře.

Článek

Vlastně dostal nejtěžšího možného protivníka, protože aktuálně 33. hráč světa Borna Čorič se jen těsně nevešel mezi dvaatřicítku nasazených, kteří na sebe v úvodních kolech narazit nemohou.

„Prožívám nejhorší sezónu za posledních jedenáct let, ale pořád si myslím, že mohu být nebezpečný hráč. Pro mě je nejdůležitější věcí vidět sám sebe hrát zase na té nejvyšší úrovni. Věřím, že se tomu blížím," zhodnotil své aktuální rozpoložení čtrnáctinásobný grandslamový šampión.

Nadal letos přišel o svoji nadvládu v Roland Garros, ve Wimbledonu ho už ve druhém kole vyřadil kvalifikant Dustin Brown. Pak ovládl antukový turnaj v Hamburku, ale na betonech v Montrealu a Cincinnati vypadl ve čtvrtfinále, respektive osmifinále.

„Teď se cítím mnohem lépe než před pár měsíci. V poslední době jsem pracoval velmi tvrdě. Ten proces dobře znám, je pro mě velkou výzvou dostat se znovu na úroveň, kterou jsem už ve své kariéře měl," pokračoval Nadal.

Cítím se dobře, jsem připraven

V noci z pondělí na úterý je v úvodním kole prověří o jedenáct let mladší Čorič, jenž je momentálně považován za vůbec nejlepšího teenagera světa, jenž má nakročeno k velké kariéře. A proti o jedenáct let starší legendě se bude chtít určitě vytáhnout.

Navíc v jediném dosavadním vzájemném utkání loni v Basileji Nadala porazil 6:2, 7:6. „Tehdy to byl ale pro mě náročný týden, hned po turnaji mě čekala operace. Moc dobře si ten zápas nepamatuju, ale myslím si, že jsem hrál dost špatně. Jestliže hrál dobře on, asi si zasloužil zvítězit, ale doufám, že v pondělí to bude jiná story," věří rodák z Manacoru, jenž US Open vyhrál v letech 2010, 2013.

Čorič je ale podle něj určitě těžkým soupeřem. "Je velmi mladý a má spoustu energie, komplexní hráč se skvělým servisem a velmi dobrým bekhendem. Patří k hráčům, kteří jsou budoucností našeho sportu. Nebude to s ním lehké, ale já se cítím dobře a budu připravený," ujišťoval Nadal.

Sám v podobné pozici před jedenácti lety neuspěl. V 18 letech narazil na US Open na bývalou světovou jedničku Andyho Roddicka, jenž s ním udělal krátký proces (6:0, 6:3, 6:4).

Z porážky se ale dokázal poučit a nastartoval skvostnou kariéru. „Vždy jsem měl kolem sebe dobré lidi. Poslouchal jsem ty, kteří mně chtěli pomoct. Nikdy jsem nebyl arogantní. Nemyslel jsem si, že vím víc než ti kolem mě. Byli starší a měli více zkušeností. Nejdůležitější věc, kterou jsem podle mě v kariéře udělal, byla, že jsem naslouchal správným lidem," dodal Španěl.

Reklama

Související témata: