Hlavní obsah

Petra ve vlhku lapala po dechu, viděl trenér Kvitové Kotyza

New York

Nezvykle málo hledala tenistka Petra Kvitová ve čtvrtfinále US Open pohledem trenéra v hledišti. Kouč David Kotyza na centrkurtu sledoval, jak jeho svěřenkyně od začátku zápasu s Flavií Pennettaovou bojuje a nemá dostatek sil.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Petry Kvitové David Kotyza.

Článek
Fotogalerie

"Věděla, co má hrát, ale nebyla toho úplně schopná," řekl Kotyza po prohře Kvitové 6:4, 4:6 a 2:6.

Česká tenistka přitom získala první set a ve druhém nadějně vedla 3:1. "První set jí spadl do klína, ani nevím jak," komentoval Kotyza fakt, že Italka za stavu 5:4 pro Kvitovou vedla při svém podání 40:0, ale game neuhrála a při setbolu udělala dvojchybu. "A i to vedení 3:1 zdánlivě vypadá, že k tomu bylo hodně blízko, ale bylo vidět, že Peťa každou výměnu tahá," řekl Kotyza, že na Kvitové viděl únavu.

Kvitová v utkání čelila 16 brejkbolům a o podání přišla šestkrát. "Peťa by musela líp servírovat, aby to mohla uhrát, ale přišlo mi, že nemá tolik energie," konstatoval Kotyza a dodal: "Bylo poměrně vlhko a lapala tam po dechu a i té mentální síly možná ubylo."

Varování Kvitovou prý nerozhodilo

Servis podle kouče ovlivnilo i varování hlavní rozhodčí, aby Kvitová při svém podání dodržovala časový limit mezi výměnami. "Nebyla tam pak dobře připravená," uvedl Kotyza. "Neřekla bych ale, že mě to rozhodilo. Už jsem to párkrát zažila," řekla Kvitová.

Čím delší zápas byl, tím hrál čas proti Kvitové. Únava se zvětšovala. "To každopádně. Musela by pak asi úplně zariskovat, stát v kurtu a chodit do returnu. Tím by se vystavila riziku, že to třeba bude chvíli vypadat trapně. Ale jak se to ve třetím setu vyvíjelo, když přišla poprvé o servis, tak už to vypadalo blbě," řekl Kotyza.

Kotyza by Kvitovou pochválil, i kdyby vypadla dřív

Letní americkou část sezóny své svěřenkyně ale může Kotyza hodnotit pozitivně. K tomu přispívá titul v New Havenu a její první čtvrtfinálová účast v kariéře na US Open. "A celkově ji musím pochválit, jak se snaží. Pochválil bych ji, i kdyby tady prohrála dřív. Tady se to blížilo maximu, který mohla podat," podotkl Kotyza.

Přístup Kvitové, která kvůli zjištěné mononukleóze musela omezit trénink, vyzdvihl Kotyza několikrát. "Pokud jí vydrží, tak můžeme pak být spokojeni všichni. Když bude pracovat a dá se zdravotně do pořádku, tak bude schopna hrát na nejvyšší úrovni. Tady jsme si dělali srandu, že se forma vyleží, ale na vysoké úrovni to dlouhodobě nejde a dneska to byl zářný příklad, že jí síly chyběly," řekl trenér.

Před sebou má nyní Kvitová šanci kvalifikovat se na Turnaj mistryň. "Jsme v bonusové rovině a Singapur je jedna z met, o kterou se může poprat. Může s chutí do konce sezóny zamakat," uvedl Kotyza.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton