Hlavní obsah

Chorvati to umějí s míčem, tvrdili tenisté po výhře v Davis Cupu

BRATISLAVA

Chorvatští tenisté se vyrovnali fotbalistům a mohou čekat bouřlivé oslavy. Vítězstvím v Davisově poháru se postavili na úroveň fotbalových reprezentantů, kteří v roce 1998 skončili třetí na mistrovství světa.

Článek

"Míčové sporty obecně v Chorvatsku umíme, ale hlavně máme velkou vnitřní touhu po vítězství," řekl kapitán tenistů Niki Pilič, kde se v malém Chorvatsku bere tolik úspěšných sportovců. "A za druhé, není malých států," doplnil Pilič.

Rozhodující bod v neděli v bratislavském finále získal Mario Ančič v duelu s Michalem Mertiňákem. Chorvatský hráč byl jako dvaadvacátý hráč světa favoritem, protože Slovák je na žebříčku až na 165. místě. "Na začátku jsem se trápil, nevyužil několik šancí, ale pak jsem se vzchopil a zbytek zápasu kontroloval," řekl Ančič.

Pilič by Ančiče po prohře zabil

Kapitán Pilič si nepřipouštěl, že by mohl jednadvacetiletý Ančič s Mertiňákem prohrát. "Zabil bych tě, kdybys to nedokázal," řekl Pilič v žertu svému svěřenci.

Slovenský kapitán řešil před posledním utkání životní rozhodnutí. Na kurt mohl poslat Karola Kučeru, nebo Mertiňáka. "Těžší volbu jsem neudělal," řekl Mečíř. Kučera končí kariéru a v sezóně toho moc neodehrál ani nenatrénoval, i proto dostal přednost Mertiňák. "Byla to nakonec intuice," řekl Mečíř.

Mertiňák důležitější zápas v kariéře nehrál a nervozita mu svazovala ruce. Jen v prvním setu držel s Ančičem krok. "Nebyl to můj nejlepší zápas, umím hrát lépe," uvedl Mertiňák.

Slováci živili sen

Slováci až do konce živili svůj sen o salátové míse. Chtěli navázat na čtvrtstoletí starý úspěch Československa. "Měl jsem dojem, že na lavičce běhám, ač jsem seděl, a do posledního míče věřil, že to jde otočit," řekl Mečíř. Podobně se cítil Dominik Hrbatý. "Zápas se dá z mečbolu otočit, dokud není konec, tak není prohráno. Jsme bojovníky a nikdy se nevzdáváme," řekl Hrbatý.

Slovákům citelně chyběl Karol Beck. Nemohl hrát kvůli zraněnému levému kolenu, ale v týdnu se spekulovalo o možném dopingu. "Mnohokrát jsem se k tomu vyjádřil a odpověď znáte," řekl Beck na otázku, zda za jeho neúčastí skutečně není pozitivní dopingový vzorek. Po losování na přímou otázku řekl, že ne.

Pilič zdvihl trofej nad hlavu počtvrté v kariéře, ale poprvé s Chorvatskem, protože předtím vyhrál třikrát s Němci. "Musel bych být spisovatelem, abych popsal své pocity," řekl kapitán a věřil, že úspěch bude mít velký ohlas a přitáhne k tenisu hodně dětí.

Pilířem byl Ljubičič

Pilířem úspěchu byl Ljubičič. Prakticky sám dovedl Chorvaty do finále, až Goran Ivaniševič prohlásil, že by se soutěž měla jmenovat Ljubičič Cup. "Ljubičič byl tahounem, po jehož boku se k velkým výkonům vytáhli ostatní," řekl Pilič. Ljubičič vyhrál jedenáct zápasů po sobě a jako jediný ho až dnes porazil Hrbatý.

Tenisová ikona Chorvatska Ivaniševič se na kurt podle očekávání nedostala, ale na lavičce ztratila z povzbuzování hlas. "Je strašné prožívat zápasy na lavičce. Na kurtu je to mnohem snazší, tam hraju, ale tady se mi jenom potí dlaně," řekl wimbledonský vítěz.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori