Hlavní obsah

Kerberová - Kvitová 6:2, 7:6Černý vstup Češek do Turnaje mistryň. Šafářová i Kvitová zahájily porážkou

roj, ocSport.cz
Aktualizováno

Do programu dvouher Turnaje mistryň v Singapuru dnes zasáhly dvě české tenistky. Ani jedna z nich si ale nepřipsala výhru. Lucie Šafářová ve svém vůbec prvním zápase na závěrečném turnaji sezóny podlehla Španělce Garbiňe Muguruzaové 3:6 a 6:7. Ve druhém zápase Bílé skupiny nestačila Petra Kvitová na Němku Angelique Kerberovou. Česká jednička prohrála 2:6 a 6:7.

Foto: Jeremy Lee, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová při úderu ve svém úvodním utkání Turnaje mistryň.

Článek
Fotogalerie

Muguruzaová, kterou Šafářová v jediném dosavadním vzájemném zápase ve čtvrtfinále letošního French Open porazila, od začátku zápasu spustila svoji nátlakovou hru. A dařilo se jí dostávat českou reprezentantku do defenzívy, z níž také pramenily chyby. Šafářová si také už ve třetím gamu prohrála podání, přestože se ji podařilo srovnat z 0:40 na shodu.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 mil. dolarů):
Dvouhra:
Muguruzaová (2-Šp.) - Šafářová (8-ČR) 6:3, 7:6 (7:4)
Kvitová (4-ČR) - Kerberová (6-Něm.) 2:6, 6:7 (3:7)
Čtyřhra - Bílá skupina:
Chan Hao-ching, Chan Yung-jan (3-Tchaj-wan) - Garciaová, Srebotniková (5-Fr./Slovin.) 6:4, 7:6 (7:5).
Čtyřhra - Červená skupina:
Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Ind.) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (6-USA) 6:4, 6:2

Šafářová doufala, že její levácký servis bude na o šest let mladší soupeřku platit. Jenže o každý game při svém podání musela tvrdě bojovat, zatímco světová trojka si jej i díky slabšímu returnu soupeřky vyhrávala relativně snadno.

Španělka měla v přestřelkách od základní čáry navrch a úvodní set nakonec vyhrála ziskem dalšího brejku. Brněnská rodačka ale po konzultaci s kanadským koučem Robem Steckleym viditelně ožila. Hned na úvod druhé sady poprvé soupeřce prolomila servis a začínala mít mírnou převahu.

Muguruzaová se však rychle vrátila do své role, smazala ztrátu a o výsledek druhého dějství se v jeho závěru sváděl vyrovnaný boj. Šafářová tentokrát odvrátila ztrátu podání, i když už prohrávala 0:40, vzápětí sama neproměnila dva brejkboly.

Rozhodl až tie break, v němž měla i kvůli výpadku české hráčky na prvním servisu navrch Muguruzaová.

Kvitová také nevyhrála ani jeden set

Kvitová si vybojovala účast na Turnaji mistryň už popáté, ale její forma byla tentokrát vzhledem k prodělané mononukleóze a omezeným možnostem k tréninku poměrně neznámou. A i v Singapuru její výkon v úvodním duelu provázely výkyvy.

První hru proti Kerberové, kterou v předchozích šesti vzájemných duelech čtyřikrát porazila, vyhrála naprosto suverénně, ale následně jakoby ze zápasu úplně vypadla, kupila chyby, nevěřila si a dobře se pohybující Němka vyhrávala jeden game za druhým. Úvodní setu získala už za necelou půl hodinu.

Přivolaný kouč Kotyza české jedničce poradil, aby více vyháněla soupeřku křížnými údery ven z kurtu a jeho rady v úvodu druhé sady zabíraly. Jeho svěřenkyně převzala aktivitu, začala sbírat vítězné body a poprvé také soupeřce sebrala podání. Vedení 3:0 ale brzy prohospodařila a v koncovce druhého dějství se přelévala převaha a ztracená podání z jedné strany na druhou.

Namále měla česká hráčka v desáté hře za stavu 5:4 pro Kerberovou při servisu Němky. Kvitová ale vsadila všechno na jednu kartu a tvrdými a přesnými údery se ze zapeklité situace dostala. Užuž se zdálo, že nabyla na sebedůvěře, ale v tie breaku ji nepotvrdila a turnaj zahájila stejně jako Šafářová porážkou 0:2 na sety.

Úterní program Turnaje mistryň (začátky zápasů v SEČ):
06:00 Matteková-Sandsová, Šafářová (2-USA/ČR) - Chan Hao-ching, Chan Yung-jan (3-Tchaj-wan),
8:00 A. Radwaňská (5-Pol.) - Pennettaová (7-It.),
12:30 Halepová (1-Rum.) - Šarapovová (3-Rus.),
14:00 Garciaová, Srebotniková (5-Fr./Slovin.) - Muguruzaová, Suárezová (8-Šp.).

Reklama