Hlavní obsah

Napodobí Berdych Kvitovou? K postupu musí porazit Djokoviče ve dvou setech

Londýn

Ve dvou zápasech vyhrál jediný set a s výkony nemohl být spokojený, přesto český tenista Tomáš Berdych může na londýnském Turnaji mistrů ještě vybojovat postup do semifinále. Ve čtvrtek večer však k tomu potřebuje porazit světovou jedničku Novaka Djokoviče ve dvou setech. Navíc musí spoléhat na výhru Švýcara Rogera Federera nad Japoncem Keiem Nišikorim.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych během utkání na Turnaji mistrů proti Nišikorimu.

Článek

Třicetiletý Berdych prohrál ve skupině ve dvou setech s Federerem, který je po výhře nad Djokovičem jistým semifinalistou, a ve třech s Nišikorim. Má tak teoreticky s jednou výhrou stále šanci na postup, což se letos například povedlo Petře Kvitové na Turnaji mistryň v Singapuru, kde nakonec prohrála až ve finále.

Postup šestého hráče světa Berdycha je ale mnohem méně pravděpodobný, než byl ten Kvitové. Rodák z Valašského Meziříčí musí porazit Djokoviče ve dvou setech, se Srbem má ale negativní bilanci 2:20 a obě jeho výhry byly třísetové. Djokoviče porazil jen předloni na antuce a v roce 2010 na trávě ve Wimbledonu.

Berdych letos Djokoviče trápil

I Djokovič bude po prohře s Federerem asi potřebovat výhru, aby se nemusel o postup strachovat a mohl dál útočit na pátý titul na Turnaji mistrů a čtvrtý v řadě. "Využiju den volna, abych s týmem probral věci, které mi nešly v předešlém zápasu, a psychicky i fyzicky se naladil na další duel ve skupině," řekl Djokovič.

Šanci Berdych určitě má. Zatímco loni ve dvou vzájemných duelech s Djokovičem ve čtyřech setech získal dohromady pouhých šest gamů, letos odehrál všechny tři zápasy vyrovnané. Dvakrát prohrál ve třech setech a naposledy nedávno v pařížské hale Bercy po vyrovnaném boji ve dvou zkrácených hrách.

Jak dopadne duel Tomáše Berdycha s Novakem Djokovičem na Turnaji mistrů?
Berdych vyhraje ve dvou setech
13,1 %
Berdych vyhraje ve třech setech
1,9 %
Djokovič vyhraje ve dvou setech
76,3 %
Djokovič vyhraje ve třech setech
8,7 %
Celkem hlasovalo 3519 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori