Hlavní obsah

Nejhorší je oznamovat nominaci, říká šéf fedcupové lavičky Pála

Praha

Osm let už Petr Pála sedí na židli fedcupového kapitána a své působení u ženského týmu proměnil v nejúspěšnější tenisovou éru české historie. Čtyři trofeje během posledních pěti let ale zdaleka nemusí být konečným výčtem nyní čtyřicetiletého šéfa lavičky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fedcupový tým s trofejí pro vítězky Fed Cupu v Praze.

Článek
Fotogalerie

Před čtyřmi roky v Moskvě, než začalo jeho první finále, mluvil Pála o tom, že zápas s Ruskami bude jeho kapitánským Everestem. Od té chvíle ale se svým týmem vylezl už na čtyři tenisové osmitisícovky a chuť dobývat další rozhodně neztratil.

„Tým je pořád silný a lepší se tím, jak se objevují další hráčky, které můžou zaskočit. Nemusí být pokaždé všechny zdravé, nemusí se jim to hodit do programu. Ale všechny, co hrály, udělaly strašně moc. V tom je naše obrovská síla," tvrdil Pála.

Jako kluk jinou volbu než tenis prakticky neměl. Jeho táta František byl hráčem první světové dvacítky a v Davis Cupu sehrál mnoho legendárních zápasů. Štvanice si dobře pamatuje, jak tu v roce 1971 spláchl hvězdného Španěla Gisberta a o rok později ukázal tehdy patnáctiletému Švédu Borgovi, že jeho čas ještě nenastal.

Na konci komunistické éry Pála vystřídal Jana Kodeše ve funkci daviscupového kapitána a s týmem absolvoval slavné bitvy se Švédskem (Edberg, Wilander) a Německem (Becker) i pražský duel s Američany v roce 1990. Syn Petr měl na co navazovat.

Hrál s Víznerem i Berdychem

Singlovou kariéru sice neměl tak zářivou jako otec, ale coby deblista se vyšplhal až do první desítky. Nejvíc si rozuměl s Pavlem Víznerem, hodně nastupoval i s Jiřím Novákem, zahrál si vedle Berdycha, Ljubičiče, Santora... V Pálově bilanci je sedm vyhraných turnajů.

Na fedcupovou lavičku byl uveden v roce 2008 jako nástupce Aleše Kodata, s jehož nevlastní dcerou Nicole Vaidišovou absolvoval v Brně svou premiéru v baráži se Slovenskem. „Nicole moc potřebujeme, ona nám ty body vždycky přinese," těšilo Pálu. Tehdejší česká jednička ale poté už nikdy Fed Cup nehrála a kapitánovi bylo jasné, že musí vybudovat úplně novou týmovou hierarchii.

Odvaha postavit osmnáctiletou Petru Kvitovou hned při následné baráži v Izraeli se Pálovi vyplatila. Ve vysoké slečně z Fulneku našel svou hvězdu a oddanou hráčku do party. Před semifinále s Američankami v roce 2009 utrpěla Kvitová těžkou distorzi kotníku, na sraz dorazila o berlích, přesto nastoupila do obou dvouher a se spoluhráčkami obrečela těsnou porážku, při níž měly Češky mečbol v rozhodujícím deblu. „Nemohl jsem uvěřit, že jsme nevyhráli," vykládal sklíčený Pála.

Dokonalý rok Kvitové pomohl i ve Fed Cupu

Jeho tým ale postupně vyzrával a v roce 2011 se mohl plně spolehnout na svou superstar. Petra Kvitová zažila nejlepší sezónu kariéry, kromě Wimbledonu a Turnaje mistryň sešvihala všechny soupeřky i ve Fed Cupu a přidala moskevské razítko na dokonalý tenisový rok. „Petřina vůle holky neuvěřitelně nakopla," jásal Pála.

Příklad Kvitové zásadně inspiroval její krajanky. Své výkony posunula na vyšší úroveň Šafářová, začalo se víc dařit i Strýcové, k tomu se objevila plejáda nadějných juniorek. Pála se dostal do pozice, kdy by klidně mohl sestavit dva týmy. „Nejhorší je pro mě oznamovat nominaci. Všechny holky tam holt být nemůžou. Většinou jsou to ale příjemné starosti," připustil.

I když před čtyřmi lety dala svou nelibost nad nepřítomností v týmu nahlas najevo Klára Koukalová, situace se záhy vyjasnila a také ona později za český tým ještě nastoupila.

Tituly by neměly zevšednět

Fed Cup se hraje tři víkendy v roce, a co na něm všechny české tenistky vždy oceňují, je neuvěřitelně pozitivní týmová atmosféra. „Pokaždé se na ty zápasy strašně těším a vždycky mi to strašně rychle uteče. Už v pátek si říkám, že by se mohlo začít hrát a pak je najednou konec. Tak se zase začnu těšit na další zápas."

Historky proto přibývají. Před třemi lety požádal Pála u jasného balónku o challenge a Iveta Benešová žasla, co to kapitán provádí. Lisickou přesto porazila... Loni v únoru v Seville zase seděl český kapitán zachumlaný do bundy a čepice. „Taky jsem tam v té zimě ztratil hlas."

Na Pálovo kapitánství se jednou bude vzpomínat jako na zlatý věk českého tenisu. „Mám prostě štěstí, že se skoro vždycky sejde ta nejsilnější sestava, jakou můžeme dát do kupy. A holky pokaždé hrají fantasticky," odmítá vavříny Pála. „Sice máme čtyři tituly během pěti let, ale nemělo by nám to zevšednět."

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  6 : 1, 6 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 6 : 4 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton