Hlavní obsah

Psycholog a motivátor. Hledá se trenér pro Kvitovou

Praha

Tenisová špička se lopotí pod australským sluncem a Petra Kvitová zatím v Česku dumá, s čí pomocí oživit svou kariéru. S koučem Davidem Kotyzou se rozešla po sedmi letech a nové jméno se hledá.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Petra Kvitová ani letos na Australian Open neprorazila. Hledá nového trenéra

Článek

Přerušit spolupráci s trenérem vlastně jen pár dnů po začátku sezóny je nestandardní krok a nestandardně může vyznít i výběr člověka, který se pokusí nejlepší českou hráčku vrátit na cestu šampiónky, z níž v posledním roce sešla.

Nejžhavější trenérské persony jsou ale pod smlouvami a okruh vhodných kandidátů by tedy neměl být až tak veliký. Kvitová potřebuje hlavně někoho, kdo jí donutí věřit ve vlastní síly a znovu v ní probudí touhu po vítězstvích. Vždyť v Melbourne vůbec nevypadala jako dvojnásobná grandslamová vítězka, ale ploužila se vyhasle po kurtu, jakoby ji ani nezajímalo, zda vyhraje nebo ne.

Postará se o její znovuzrození český trenér, nebo zahraniční? Třeba Lucii Šafářové se skvěle osvědčila spolupráce s Kanaďanem Robem Steckleym. U Kvitové to ale vypadá spíš na našince a v hledáčku se tak pochopitelně ocitl i kapitán fedcupového týmu Petr Pála, který už nejlepší Češku v minulosti na turnajích doprovázel.

„Já bych to ale nechtěl rozebírat. Mluvil jsem jen s Davidem (Kotyzou), s Péťou se chystám mluvit v následujících dnech a opravdu bych nechtěl nic rozšiřovat ani doporučovat, jak by měl její nový trenér vypadat," orosil se Pála.

Krupa je volnýV zákulisí se mluvilo i o jeho spolupracovníkovi z fedcupového týmu Davidu Kunstovi, nebo Tomáši Krupovi, který už není vázán povinnostmi u Jiřího Veselého, s nímž se rozešel po grandslamu v Melbourne. „Teď si chci od tenisu na nějakou dobu odpočinout," řekl ovšem Krupa, bývalý trenér Tomáše Berdycha

Rozhodně by se hodil i člověk, který je víc obeznámen s tajemnými zákoutími ženské psychiky. „Hlava hraje trošku větší roli než u kluků, ale je to stejně náročné jako chlapský tenis," řekl Pála, jehož předností je, že si s Kvitovou lidsky rozumí a chápe i její značné výkonnostní výkyvy. „Je ale daleko lepší, že má hranici takhle vysoko a je schopna vyhrávat velké turnaje, než kdyby hrála průměrně a nic nevyhrála."

Žádný trenér však nic nezmůže, pokud se Kvitová nebude chtít sama pohnout z místa, na němž momentálně uvázla.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton