Hlavní obsah

Nechápu, proč ještě Federer hraje? Ukázal, že není dobrý člověk, myslí si Djokovičův otec

Praha

Vztahy mezi nejlepšími tenisty světa na profesionálním okruhu bývají mnohem vřelejší a méně problémové než mezi tenistkami, ale pochopitelně se najdou i výjimky. Na přetřes už poněkolikáté přišel vztah dvou velikánů posledních let Novaka Djokoviče a Rogera Federera. Ač oba jeden druhému před mikrofony reportérů vyjadřují respekt a sympatie, zejména od lidí z tábora aktuální světové jedničky zaznívají trochu jiná slova.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Bude Novak Djokovič nejlepším tenistou všech dob? Jeho otec o tom nepochybuje.

Článek

V létě se o poprask postaral úryvek z autobiografie Djokovičova kouče Borise Beckera, který napsal, že Federer se nemá rád s jeho svěřencem. „Opravdu se nijak zvlášť nemusí," stojí v knize.

V podobném duchu se nedávno vyjadřoval v obsáhlém rozhovoru pro časopis Newsweek Djokovičův otec Srdjan.

„Každý má právo na svůj názor, a tohle je ten můj. Když Srbsko hrálo Davis Cup v Ženevě, bylo Novakovi teprve 19 let a měl velké dýchací potíže. Měl problémy v dlouhých výměnách a zápasech. A Federer se všemi způsoby snažil ho zneuctít. Dokazoval sice tehdy, že je nejlepší hráč na světě, ale ne už tak dobrý člověk," vzpomínal otec současné světové jedničky.

Bude nejlepší tenistou všech dob?

„Nikdo jiný se takhle k Novakovi nechoval. Vlastně ani moc nerozumím, proč ještě Federer stále hraje. Je mu už 34," divil se s tím, že s ostatními top hráči jako Gasquet, Monfils, Tsonga, Del Potro, Raonic či Ferrer má jeho syn výborné vztahy. Velmi přátelské pak obzvlášť s Murraym, s nímž Djokovič vyrůstal.

Na rozdíl od Federera, měl Srdjan Djokovič jen slova chvály pro jinou bývalou světovou jedničku Rafaela Nadala: „On je legendou celé jedné éry, zcela odlišný od Novaka či Federera. Jeho herní styl spotřebuje spoustu energie a je velmi těžké udržet si pak déle vrcholnou úroveň. Tenis ale potřebuje Nadala. Myslím, že může ještě dva tři roky hrát na špičkové úrovni."

Srdjan Djokovič je zcela zásadní osobou pro kariéru svého syna. Rodák z kosovské vesnice poblíž hornického komplexu Trepca se po narození svého nejslavnějšího syna přestěhoval do horského střediska Kopaonik, kde si otevřel restauraci, před níž vyrostly tenisové kurty. Právě na nich začala Novakova velká kariéra, kterou takřka výhradně řídila a financovala rodina.

„Myslím si, že se stane nejlepším tenistou celé historie. Říkám to už od doby, kdy začal hrát. Může vyhrát klidně dalších deset grandslamů," předpovídá hlava klanu Djokovičů držiteli jedenácti grandslamových titulů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová