Hlavní obsah

DC: Čeští tenisté neztratili v Maroku ani zápas

PRAHA

Čeští tenisté vyhráli utkání druhého kola Evropsko-africké skupiny I Davisova poháru v Maroku bez zaváhání 5:0 na zápasy a splnili roli favorita. Vítězný bod získali v Udždě Tomáš Berdych s Lukášem Dlouhým v sobotní čtyřhře a svěřenci kapitána Cyrila Suka neztratili bod ani v závěrečných dvouhrách.

Foto: www.protenis.cz

Tomáš Zíb

Článek

Suk poslal do čtyřhry Berdycha místo původně nahlášeného Robina Vika a pár Berdych, Dlouhý, který v deblu absolvoval svoji daviscupovou premiéru, utkání dominoval. "Kluci nedali soupeři šanci a přehráli je po všech stránkách. Maročané byli jasně horším párem," řekl kapitán Cyril Suk po sobotní čtyřhře a byl rád, že je zápas rozhodnutý. "Vést po dvou dnech tři nula je snem každého kapitána," uvedl devětatřicetiletý zkušený deblový specialista.

Češi ve čtyřhře zaváhali jen na začátku druhého setu, kdy Berdych přišel o podání, ale pak český pár získal sedm her za sebou a jasně dokráčel za očekávanou výhrou. "Byli bojovní, ale drželi jsme to pod kontrolou a hráli dobrý tenis," řekl premiant Dlouhý. "Byl jsem trochu nervózní, ale dominovali jsme, a to mě uklidnilo," doplnil.

Možná více než kvalita soupeřů trápil tenisty nekvalitní a nerovný antukový dvorec. "Dá se říci, že nám vyloženě neseděl a smazával výkonnostní rozdíly proti Maročanům," řekl Suk. "Byl křivý, světový tenis se na tom hrát nedal," řekl Berdych už v pátek po dvouhře.

Výsledek pečetili Dlouhý se Zíbem

Definitivní podobu výsledku daly závěrečné dvouhry, které se za již rozhodnutého stavu hrály na dva vítězné sety. Nejdříve Dlouhý porazil Mehdiho Ziadiho 6:2 a 6:1 a pak zpečetil jednoznačný výsledek Tomáš Zíb, který porazil Mehdiho Tahiriho po setech 6:4 a 7:5.

Soupeře pro baráž, která se uskuteční 22. až 24. září, budou tenisté znát do týdne. Z prvního kola Světové skupiny do ní sestoupily Švédsko, Německo, které Čechy loni poslalo poprvé v historii do daviscupové druhé ligy, Slovensko, Rakousko, Španělsko, Nizozemsko a Švýcarsko. Z druhé ligy s českými tenisty postoupily Itálie, Belgie, Srbsko a Černá Hora, Korea a Thajsko. O zbylých dvou týmech se rozhodne v Americké zóně I. Nasazení pro los baráže určí ITF.

Češi hráli v Maroku bez české jedničky Radka Štěpánka. Třináctý hráč světa odmítá hrát pod vedením kapitána Suka, ale na jiném jménu se s tenisovým svazem nedohodl. Jeho účast v baráži je proto nejistá.

Davisův pohár - Evropsko-africká zóna I
Maroko - Česko 0:5
Sobota: Ziadi, Ouahabi - Berdych, Dlouhý 3:6, 2:6, 3:6.
Neděle: Ziadi - Dlouhý 2:6, 1:6, Tahiri - Zíb 4:6, 5:7.
Další zápasy zón I
Evropsko-africká: Itálie - Lucembursko 5:0, Británie - Srbsko a Černá hora 1:3, Ukrajina - Belgie 1:4.
Asijsko-oceánská: Tchaj-wan - Korea 1:4, Thajsko - Japonsko 3:2.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton