Hlavní obsah

Bulharský hrdina vystoupil ze stínu legendy. Za největší úspěch prý vděčí krásné přítelkyni

Londýn/Praha

Přezdívku Baby Fed neměl moc rád. Bulharský tenista Grigor Dimitrov nedělním triumfem na prestižním Turnaji mistrů definitivně vystoupil ze stínu slavného Rogera Federera a doufá, že ho už přestanou s tenisovou legendou srovnávat. „Nemám slov. Je to pro mě výjimečný úspěch,“ prohlásil třetí hráč světa po svém dosud největším úspěchu na okruhu ATP.

Foto: Profimedia.cz

Grigor Dimitrov a Nicole Scherzingerová během dovolené na Capri.

Článek

Raketu vzal Grigor Dimitrov poprvé do ruky ve třech letech a není divu, jeho tatínek je tenisový kouč. Trénovat každý den začal v pěti, v sedmnácti letech vyhrál juniorku ve Wimbledonu a na US Open a stal se juniorskou světovou jedničkou. Kvůli jeho pohybu, a hlavně jednoručnému bekhendu se mu začalo přezdívat Baby Fed.

První titul na okruhu ATP vyhrál v roce 2013 na turnaji ve Stockholmu. Nyní jich má na svém kontě osm, včetně jednoho z nejcennějších, a to z Turnaje mistrů, který minulou neděli vyhrál. Polovinu z nich ale do své sbírky přidal až letos, kdy měl skvělou formu a díky svým vynikajícím výsledkům se posunul na třetí místo světového žebříčku.

V lednu vyhrál turnaj v Brisbane, na Australian Open došel až do semifinále. V únoru zvítězil před domácím publikem v Sofii, v srpnu ovládl akci v Cincinnati. Největšího úspěchu pak dosáhl nyní na již zmiňovaném Turnaji mistrů, kde vyhrál všech pět zápasů. Ve finále porazil Belgičana Davida Goffina, Federerova semifinálového přemožitele, a konečně tak vystoupil ze stínu švýcarského fenoména. Jak sám říká, je lepší být sám sebou a nejít v ničích šlépějích.

„Nemám slov. Je to pro mě výjimečný úspěch,“ řekl bezprostředně po vítězném utkání Dimitrov. „Můj tým je úžasný, moje rodina skvělá. Speciálně bych ale chtěl poděkovat jednomu člověku, mé přítelkyni Nicole (Nicole Scherzingerová, americká zpěvačka a bývalá partnerka mistra světa formule 1 Lewise Hamiltona - pozn. red.),“ citoval jej web blick.ch.

„Nicole hraje v mém životě velmi důležitou roli. Zaslouží si za tento týden velké uznání, byla fantastická,“ chválil svou o třináct let starší přítelkyni šestadvacetiletý Bulhar, který zavzpomínal i na loňský rok, během nějž prožíval herní krizi a propadl se v žebříčku až na čtyřicátou příčku. „Snažil jsem se najít recept, jak se z té krize dostat. Pochopil jsem, že vše záleží na správném rozpoložení mysli a na tom, aby se člověk obklopil těmi správnými lidmi, kteří ho podpoří,“ řekl na stránkách ATP.

„Vyhrabal jsem se z nejhoršího a kousek po kousku se posouval vzhůru až sem, kde jsem nyní. Nemůžu teď ale usnout na vavřínech. Stále mám na čem pracovat, abych byl ještě lepší,“ ví Dimitrov, který věří, že si již brzy splní další sen. „Musím být konzistentnější a podávat vyrovnané výkony. Mým cílem je vyhrát grandslam,“ uzavřel třetí hráč světa.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori