Hlavní obsah

Je k nezastavení. Talentovaná Ukrajinka se řítí mezi elitu jako uragán

Burnie/Praha

Ukrajinská hvězdička řádí dál. Teprve patnáctiletá Marta Kosťuková před dvěma týdny šokovala na Australian Open, když se z náročné kvalifikace prokousala až do třetího kola. Nyní si talentovaná hráčka připsala další úspěch, když o uplynulém víkendu vyhrála svůj už druhý titul na turnajích ITF.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Marta Kosťuková.

Článek

Jako malá holčička chodila na gymnastiku, protože ale chtěla být nablízku své mamince, která je tenisovou trenérkou, vzala v pěti letech do ruky raketu a u tenisu už zůstala. „Mojí motivací bylo být s mámou. Pochopila jsem, že když budu hrát, budeme spolu mnohem víc,“ zavzpomínala Marta Kosťuková na webu WTA.

Brzy se u ní projevil obrovský talent a lidé v jejím okolí jí začali předvídat velkou budoucnost. Měli pravdu. Loni, ve čtrnácti letech, ovládla juniorské Australian Open a v květnu pak vyhrála svůj první titul na turnaji ITF. Na začátku letošní sezóny figurovala ve světovém žebříčku na 523. místě. O měsíc později je už sto osmdesátá pátá.

Velký skok zaznamenala právě po skončeném Australian Open, kde se probila náročnou kvalifikací, v prvním kole vyřadila nasazenou Pcheng Šuaj a po dvaadvaceti letech se stala nejmladší hráčkou, která zvládla úvodní zápas na grandslamu v Melbourne. „Pořád překonávám nějaké rekordy, každý rok a na každém turnaji. Kdybych to měla nějak prožívat bylo by toho moc,“ prohlásila tehdy.

Ve druhém kole si pak ukrajinská hvězdička poradila s Olivií Rogowskou. Ve třetím narazila na svou krajanku Elinu Svitolinovou a až ta byla nad její síly. Patnáctiletá dívenka však řádí dál. Minulý týden se představila na turnaji ITF v australském Burnie a po skvělých výkonech z něj odjížděla jako vítězka. A to jí před finále trápily zdravotní potíže a zápas se kvůli tomu odehrál později.

„Měla jsem nějakou křeč, bolesti a špatně se mi dýchalo,“ přiznala po utkání na webu theadvocate.com.au. Svůj druhý titul z turnaje ITF pak oslavila přemetem vzad. Nyní se Kosťuková přemístila do Canberry, kde se o víkendu bude hrát Fed Cup mezi Ukrajinou a Austrálií. A dál? „Už žádné juniorské turnaje. Chci se soustředit na profesionální okruhy,“ má jasno tenistka, kterou těší, že má jistotu grandslamových kvalifikací a podle svých slov díky tomu už nebude hrát po tlakem. Kam až tedy dokráčí?

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori