Hlavní obsah

V životě Navrátilové bez tenisu nemá nuda místo

PRAHA

Před měsícem legendární Martina Navrátilová definitivně skončila s tenisem, ale s hledáním nové životní náplně nemá probléms. Rodačka z Řevnic u Prahy se dostala do kolotoče obchodních a charitativních povinností, který se točí snad ještě rychleji než ten tenisový. Navrátilová nemá strach, že by neměla co dělat. Kvůli schůzkám cestuje z jednoho místa na druhé a všude stráví jen pár dní.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Martina Navrátilová.

Článek

"Když jsem hrála tenis, bylo to klidnější, na turnajích je člověk aspoň týden. Tady všude pobudu tak dva tři dny," přiblížila svůj nabitý program na tiskové konferenci v Praze před zahájením výstavy Art Grand Slam (Umělecký grandslam), na níž se podílí se slovenským výtvarníkem Jurajem Králikem.

Po krátké návštěvě rodné vlasti se chystá zpátky do zámoří, kde ji čekají další obchodní schůzky. Navzdory loňským sporům kolem podoby marketingové kampaně například pokračuje v propagaci výrobce kreditních karet Rainbow Card, který podporuje organizace lesbiček a homosexuálů.

Navíc chce získat čtenáře pro svou knihu o zdravém životním stylu Shape Yourself (Drž se v kondici). Ta vyšla v dubnu, ale tehdy vzhledem k povinnostem na okruhu WTA neměla Navrátilová na reklamu čas. "Chci, aby se o ní lidi dozvěděli, takže začnu s další propagací," uvedla.

Plánuje tenisovou akademii

V hlavě má spoustu dalších plánů. "Příští rok chci komentovat pro televizi a začít s tenisovou akademií," nastínila své vize. I když žije na Floridě, některé z projektů by ráda představila také v České republice. "Dovedu si tady představit třeba tu akademii nebo nějaké fitcentrum. Češi jsou šikovní, dokázali by to udělat a navíc by tady bylo dost talentovaných dětí," prohlásila.

Tenisovou kariéru po více než třiceti letech ukončila jen proto, že neměla dost času na své ostatní veřejné a soukromé aktivity. Veškeré její snažení má jeden velký životní cíl. "Toužím po tom, abych pořád mohla dělat dobré věci pro lidi. Věci, které pomáhají a něco znamenají. Chtěla bych opustit tento svět lepší, než jaký jsem ho našla," popsala svou životní filozofii.

Padesátiny oslaví skromně s kamarády

Nápor povinností je prý enormní. "Musím se naučit říkat ne," posteskla si. Klidným zastavením pro ni bude 18. říjen, kdy jí bude padesát let. Neplánuje žádnou velkolepou oslavu životního milníku, narozeninový den stráví stejně jako ty předchozí. "Ten den mám úplně volno, nemám žádné povinnosti, to je na tom nejlepší. Zajdeme v New Yorku s kamarády na večeři, nebudu z toho dělat žádnou vědu," plánuje.

Tenisovou raketu držela od vítězného finále v mixu na US Open v ruce jen jednou. "V pondělí jsem si v Řevnicích zahrála s Helenou Sukovou, která tam přijela." V příštích týdnech bude muset trénovat častěji, protože ji na začátku prosince čeká exhibice s dvojčaty Mikem a Bobem Bryanovými, nejlepším deblovým párem současnosti. "Pár dní budu hrát, abych si neudělala ostudu," poznamenala. Těší se, až doléčí bolavé koleno, a bude se moci věnovat i dalším oblíbeným sportům. Chystá se třeba běhat nebo hrát basketbal.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton