Hlavní obsah

Federer v Madridu poprvé vyhrál na španělské půdě

MADRID/CURYCH

Švýcarský tenista Roger Federer si může do mapy svých turnajových triumfů udělat další značku, když vyhrál podnik série Masters v Madridu a poprvé v kariéře se z titulu radoval na španělském území. Daniela Hantuchová nezískala titul na tenisovém turnaji v Curychu. V nedělním finále podlehla ve třech setech třetí hráčce světového žebříčku Marii Šarapovové.

Článek

Suverénní světová jednička Roger Federer ve finále udělila lekci semifinálovému přemožiteli Tomáše Berdycha Fernandu Gonzalezovi. Chilský tenista dokázal držet krok jen v prvním setu, v dalších dvou uhrál dohromady jedinou hru. První sada byla vyrovnaná. Oba tenisté si drželi podání a první brejkboly byly k vidění až v dvanácté hře. Za stavu 6:5 ve svůj prospěch je měl Federer a druhou šanci na zisk setu proměnil.

Před druhým setem si světová jednička nechala ošetřit kotník, na který dopadla při uklouznutí v závěrečném gamu. Zjevně však šlo spíše o preventivní opatření, protože na jejím pohybu nebylo nic znát. Ve čtvrté hře získal Federer Gonzalezův servis a dostal se do vedení 3:1. Pak se mu to podařilo ještě jednou a naopak při soupeřově podání neměl Chilan sebemenší šanci; po prvním servisu Švýcara neuhrál jediný míček.

V druhé hře třetí sady se zdálo, že by ještě mohl desátý hráč světa zápas zdramatizovat. Vůbec poprvé měl brejkbol, ale šanci nevyužil. Federer tak pokračoval ve své nadvládě na kurtu, získal i další čtyři hry a nadělil Gonzalezovi "kanára". Chilana porazil i v osmém vzájemném zápase v kariéře, získal letos jubilejní desátý titul a dostal prémii 378.000 z celkové dotace 2,082.500 eur.

Čtyřhru v Madridu vyhrál nejlepší pár světa Bob a Mike Bryanovi. Americká bratrská dvojice, proti níž zřejmě nastoupí čeští tenisté v únorovém zápase Davisova poháru, ve finále ve dvou setech porazila obhájce trofeje Daniela Nestora a Marka Knowlese.

Zápas ukončila esem

Slovenská tenistka daniela Hantuchová ve finále turnaje v Curychu proti Rusce Marii Šarapovové vyhrála při svém podání první hru, ale pak převzala iniciativu její ruská soupeřka. Vítězka US Open sázela na druhou stranu dvorce jeden vítězný míč za druhým, vyhrála šest her za sebou a za půl hodiny pro sebe získala první set.

Hned úvod druhé sady však ukázal, že zápas nebude mít tak rychlý průběh. Hantuchová zpřesnila hru a začala vytahovat vítězné údery, což jí hned v první hře přineslo brejk. Klíčové momenty přišly za stavu 5:4 z pohledu slovenské tenistky, kdy Hantuchová podávala na prodloužení zápasu. V desátém gamu se hráčky šestkrát dostaly na shodu a slovenská tenistka musela odvracet pět brejkbolů, ale díky dobrému prvnímu podání obtížnou situaci zvládla a proměnila druhý setbol.

Přetahovaná pokračovala i v úvodu rozhodující sady. Obě tenistky si s menšími problémy vyhrávaly svá podání až do čtvrté hry, kdy už Hantuchová nedokázala čelit tlaku soupeřky a ztratila servis. Při vlastních podáních pak favorizovaná Šarapovová nezaváhala a zápas po dvou hodinách ukončila symbolicky esem.

MADRID:
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Gonzalez (10-Chile) 7:5, 6:1, 6:0.
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Knowles, Nestor (3-Bah./Kan.) 7:5, 6:4.
CURYCH:
Dvouhra - finále:
Šarapovová (2-Rus.) - Hantuchová (SR) 6:1, 4:6, 6:3.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.